به گزارش معاونت پژوهش موسسه آموزش عالی زینبیه، ابتدا خانم حاتمی با دعای مطالعه جلسه را آغاز نمودند و اشاره نمودند که:
روایت ها تاکید زیادی روی تفکر و فکرکردن دارند.ازامیر مؤمنان، حضرت علی علیه السلام آمده است كه"تفكرُ ساعةٍ افضل من عبادة سبعین سنةٍ"، ساعتی اندیشیدن برتر از هفتاد سال عبادت است.
عبارات زیادی نزدیك به این مضمون از پیامبر اسلام و خاندانش برای ما به یادگار رسیده است كه خود این تعابیر نیازمند اندیشیدن و تعمق است كه چرا و چگونه ساعتی فكرکردن مراد و منظور می باشد؟
در ادامه استاد بیان نمودند؛ اسلام، آیینی است که بر پایههای استوار اندیشه بنا شده.و عبادت، حاصل تفكری است كه اساس اعتقادِ انسان مسلمان است.مغز عبادت را تفكر درباره خداوند دانستهاند، و اندكترین اثر این اندیشه میتوان این دانست كه فرد بداند چه كار میكند و برای چه و از برای كه می كند. و این اولین سوالی است كه برای خود شخص و كسی كه او را در حال عبادت میبیند پیش میآید.
و خلاصه ارزش تفكر تا بدانجاست كه خود از عبادتهای بسیار بزرگ و ارزشمند است كه هر كسی توفیق به جا آوردن آن را پیدا نمیكند.تفکر از طریق روش های مختلفی ایجاد می شود یکی از روش های متداولی که تفکر را ایجاد می کند مطالعه می باشد. مطالعه یک امری ضروری برای انسان است. اگر یک طلبه وارد حوزه می شود خود را باید به امر مطالعه ملزم کند.
ایشان درباره معنای مطالعه فرمودند: مطالعه از ریشه طلع به معنای درخشیدن، نور زیادی دادن می باشد و در اصطلاح به معنای فهمی که باعث یادگیری می شود. پس با توجه به تعریف مطالعه، مطالعه یک فرایندی شرطی و اکتسابی جهت افزایش معلومات است .
در ادامه خانم حاتمی اشاره کردند که هر طلبه باید ۵ برنامه در زندگی طلبگی خویش داشته باشد، نخستین برنامه که واجبترین آنهاست، «برنامه درسی» است و همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودهاند «امروز از همه اولویتها برای طلاب و دانشجویان خوب درس خواندن است»، باید طلبه ها به این امر توجه ویژه ای داشته باشند.
خوب درس خواندن نیاز به عوامل و شرایطی دار، «پیش مطالعه»، «تمرکز در کلاس»، «مطالعه مستمر»، «مباحثه»، «خلاصهبرداری» و «تدریس»، از عواملی است که سبب تقویت درس یک طلبه میشود.
ایشان دومین برنامه در زندگی طلبگی را «برنامه معنوی» معرفی کردند و گفتند: در برنامه معنوی «نماز اول وقت»، «نوافل»، «نافله شب»، «انس با قرآن» و «ذکر و استغفار» باید جدی گرفته شود که رمز سعادت و موفقیت شما در دوران طلبگی، این پنج عمل است.
استاد حاتمی در ادامه به روش های مطالعه از جمله: مطالعه اجمالی، مطالعه تند خوانی، عبارت خوانی، دقیق خوانی، خواندن تجسمی، مطالعه انتقادی اشاره نمودند و نوع مطالعه باید با نوع کتاب هماهنگ باشد .
يادگيري و مطالعه ي هدفمند نيز مثل بسياري از فعاليت ها و امور جاري نيازمند فراگيري و مهارت لازم است هم چنان که براي بهتر زيستن نيازمند به کسب مهارت هاي زندگي اعم از تصميم گيري، خلاقيت، کنترل خشم و... هستيم. براي بهتر و مؤثرتر آموختن بايد خود را به علوم و فنون مربوطه مجهز کرد، چرا که بهترين ساعات، روزها و سال هاي زندگي را به صورت رسمي و غير رسمي درگير آموزشگاه و آموختن هستيم.
خانم حاتمی خاطر نشان کردند که برنامه ريزي فعاليتي است که در آن هم هدف و هم بهترين راه رسيدن به هدف تبيين شده است.
اگر بتوانيد در زندگي تحصيلي خويش از يک برنامه ريزي مناسب تبعيت کنيد و امور تحصيلي و روزمره ي خود را در قالب برنامه اي از پيش تعيين شده تعريف کنيد، نه تنها موفقيت تحصيلي شما تضمين مي شود بلکه به فنوني دسترسي پيدا مي کنيد که مي تواند ساير ابعاد شخصي و اجتماعي زندگي شما را تحت تأثير قرار داده و ضريب آرامش و پيشرفت شما را در ساير عرصه ها ارتقاء بخشد.
در ادامه خانم حاتمی به نتایج سودمند برنامه ریزی چنین اشاره نمودند:
1.روش مناسب براي پاسخ به نيازهاي شما
2.افزايش تمرکز
3.کاهش اضطراب و فشار رواني
4.تقويت اراده و قدرت تصميم گيري
5.خوش بيني به آينده
6.نظم بخشي به کارها
7.تسهيل خود ارزيابي
8. مديريت زمان
با اندک تورق و تأملی در آثار مکتوب میتوان پیشنهاد مطالعه کتب را به دو دسته تقسیم کرد: یک دسته معارف الهی و اسلامی اصیل است و دسته دوم، کتابهایی است که درباره این معارف یا زندگانی بزرگان دین نوشته شده است.
در دسته اول، باید مطالعه و تدبر در قرآن، نهج البلاغه، خطبه حضرت زهرا(س)، خطبه منا امام حسین(ع)، صحیفه سجادیه، ادعیه و احادیث معصومین(ع) است
همچنین از کتابهای دسته دوم به مطالعه کتابهای، شناخت تحلیلی تاریخ اسلام؛ کتابهای مربوط به دیگر فرهنگها ؛ سرگذشت عالمان ربانی؛و کتابهای اخلاقی چون منیة المرید و معراج السعادة و ... به طلاب پیشنهاد کردند.
در پایان استاد حاتمی چنین نتیجه گرفتند که: مطالعه هدفمند و جهت دار نگاه انسان را به زندگی عوض می کند، تغییر نگاه، بسیاری از مشکلات روزمره و فشارهای عصبی را از بین می برد و شادی را به ارمغان می آورد که گمشده زندگی امروزی ماست.
همچنین با توجه به شرایط حاکم بر جهان و بیماری کرونا و مجازی شدن تحصیل باید فرصت را مغتنم شمرد و زمان بیشتری را برای مطالعه خود و خانواده فراهم نماییم. و باید درس خواندن و مطالعه خود را پلی برای رسیدن به مقام قرب الهی قرار دهیم.