گزارش تفصیلی این کرسی به شرح ذیل است:
چکیده نظرات استاد ارائه کننده بحث : اخلاق آن صفات پایدار در انسان است که موجب میشود رفتار به سهولت از او سربزند. کارگزار به کسی میگویند که مسئولیت خطیری در جامعه انسانی برای پرداختن به امور مردم به او سپرده می شود.این مسئولیت خطیر همان احیای عدالت و توجه به امور مردم است و این نیز از اهمیت انسان نشات میگیرد همان انسانی که حرمتش از خانه کعبه بالاتر است و همه مخلوقات برای او خلق شدهاند لذا خدمت به این انسان حایز اهمیت است و کسی شایستگی کاگزاری در نظام اسلامی را دارد که خدمت کردن به مردم را داشته باشد. ایمان به حقیقت هستی و باورهای دینی ، نماز اول وقت و خواندن قرآن ، سلوک ساده زیستانه از لوازم حکومت حکیمانه است، امانتداری و حفظ و پاسداری از اموال و نوامیس و حیثیت و شرافت مردم،ه نرمخویی و خوشرفتاری با مردم و دوری از خشم و غضب، رعایت اصل عدالت و تساوی در برخورد با مردم و... از مهمترین بایدهای اخلاق سیاسی کارگزاران در نظام اسلامی است و بزرگترین آفتها و نبایدها عبارتند از: تسلط مستکبرانه کارگزاران بر مردم، غفلت و ناتوانی کارگزاران، سست عنصر و ویرانگر بودن کارگزاران، نگریستن به مسوولیت به دید یک منصب و... از آفت های اخلاق سیاسی کارگزاران است.
چکیده نظرات استاد منتقد: ما تا همین زمان انقلاب اسلامی، به غیر از حکومت پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم و ائمه معصومین علیهم السلام حکومت اسلامی نداشته ایم جز حکومت دست و پا شکسته آل بویه که آن هم حکومت فراگیری نبوده است.لکن برای ما همین دوران چند ساله حکومت معصومین علیهم السلام کافی است.
ما برسرشتی آفریده شده ایم که گرایش به خوبی داریم و باید به قدری در جامعه ما بستر فراهم باشد که افراد اگر هم بخواهند نتوانند بدی کنند.البته باید یک اصل را پیش رو داشته باشیم که حساب دین از حکومت دینی جداست. ما فقط حکومت اسلامی را برای آن آرمان شهر بستر و مقدمه قرار داده ایم و اگر بخواهیم حکومت خود را با حکوت معصومین علیهم السلام مقایسه کنیم - بخاطر فاصله زیاد بین آن دو - افسرده و ناامید میشویم. قدرت رکن اصلی در مقام دولتیاست. از طرف دیگر، گرایش به قدرت، آثار بدی بر روح و روان زمامداران دارد؛ بهطوریکه میتواند آنان را بهورطه نابودی اخلاقی بکشاند و باعث شود کارگزاران هیپ پایبندی به اخلاق نداشته باشند. چنانکه می بینیم این قدرت گاهی کارگزاران را به اشرافیگری، عدم رعایت عدالت و مساوات، تندی و خشونت با مردم و ... می کشاند.
جمع بندی داور: از جمله مواردی که تکلیف مسئولین نظام اسلامی را در بایسته ها و نبایسته های اخلاق سیاسی روشن می کند توجه به عهد نامه حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف با 313نفر از یاران خود است. ایشان در صدر این عهدنامه می فرمایند: هرگز از اطاعت من سرپیچی نکنید و از هیچ یک از اصول توافقات عقب نشینی نداشته باشید (اشاره به تبعیت از امام زمان خویش و در شرایط کنونی دفاع از ولی فقیه) و بعد از آن اموری را در 29 بند دیگر متذکر می شوند که برخی از آنها چنین است:ساده زیستی و دوری از مال اندوزی، پرهیز از ربا، پرهیز از عهدشکنی،پاکیزه زندگی کردن، حفظ نمادهای اسلامی و تلاش برای اجرایی شدن خوبیها و محو بدیها. در خاتمه باید متذکر شد که هر دو دیدگاه موافق و منتقد به این اجماع رسیدندکه:میان وضع موجود و مطلوب در مسئله موردنظرفاصله است. به امید روزی که این فاصله به حد اقل خود برسد.