نشست پژوهشی، تحت عنوان: «بررسی جایگاه پدر و مادر در اشتغال و تحصیل فرزندان(مبانی و گستره)» توسط مدرسه علمیه فاطمیه کرمان با حضور سرکار خانم مائده رضایی از اساتید جامعه المصطفی در سامانه مدرس برگزار شد.
خانم رضایی در ابتدای جلسه بیان داشت: یکی از حقوق والدین، حق اطاعت و از تکالیف اولاد نسبت به والدین، تکلیف اطاعت است. حال بحث اینجاست که حق اطاعت یا تکلیف اطاعت در چه حد است برای پاسخ به این سوال، استاد ادله فقهی اطاعت از والدین (آیات و روایات و اجماع ) را مورد بررسی قرار داد و بیان داشت: وجوب اطاعت از والدین در ابتدای امر و به حکم اولی؛ فقط در احسان و خدمت است ولی اگر در رابطه به امور شخصی فرزند باشد به حکم اولی واجب نیست؛ مگر اینکه مخالفت باعث رنجش خاطر آنان شود در این صورت مخالفت حرام است. به عنوان مثال اگر والدین، فرزند را از اشتغال در شهری دیگر و تحصیل در رشته تحصیلی خاصی نهی کردند در صورتی که مخالفت از آنها موجب آزار و رنجش خاطر والدین شود، مخالفت کردن با آنها حرام است.
استاد بیان داشت: چند جا منصوص است که باید حتما اطاعت صورت گیرد از جمله: اوامر و نواهی دینی، اوامر و نواهی احسانی، روزه مستحبی، اعتکاف، نماز مستحبی، جهاد ابتدایی.
ایشان در ادامه بحث، جهات فرامین والدین و حکم اطاعت را متذکر شد و بیان داشت: حکم اطاعت از والدین بستگی به جهت امر و نهی آنان دارد که شامل 4 دسته کلی میباشند: 1. امر به معروف و نهی از منکر : اطاعت وجوب عینی 2. نیاز به احسان : وجوب اطاعت در صورت عدم امکان جمع با منافع فرزند، 3. دل نگرانی بر فرزند: حرمت مخالفت در صورت رسیدن به حد عقوق 4. نظر و علاقه شخصی: اطاعت مستحب( با تقدم امر تربیت پدر و عاطفی مادر). استاد بحث اشتغال و تحصیل را در هر یک از این اقسام، به عنوان نمونه مطرح کرده و توضیح داد.