در ابتدای این نشست،سرکار خانم دهقانی،اظهار داشت: "دین"به معنای عام که شامل همه معتقدات بشری و الهی میشود. التزام به مجموعهای از تعالیم اعتقادی، اخلاقی و قوانین و مقرّرات است، اما دین به معنای خاص ـ بر اساس دیدگاه صاحبنظران ـ عبارت است از : اعتقاد به وجود خداوند یکتا، عالم و توانا و جامع همه صفات کمال ، که جهان هستی را بر مبنای حکمت و عدل آفریده و انسانها را به مدد دو حجت قوی یعنی وحی و عقل در جهت وصول به کمال تا لقاء اللّه دعوت کرده است.
ایشان در ادامه افزود: پس از رحلت رسول خدا صلی الله علیه وآله و سلم، مسلمانان باگسترش فتوحات اسلامی در بلاد های دور دست با اندیشه های جدید آشنا شدند. بیم آن می رفت که اندیشه های ملحدانه وارداتی با فرهنگ اسلامی در آمیزد. نسل جوان که رسول خداصلی الله علیه وآله و سلم را درک نکرده، بود و در عصرحاکمیت های پس از صلی الله علیه وآله و سلم دیده به جهان گشوده بود، مورد تهاجم فرهنگی قرارگرفته بود.
از طرفی همه مردم هم از توانایی لازم برای فهم کامل و تفسیر صحیح آیات قرآن و روایات نبوی برخوردار نبودند . پس ضرورتاً باید امامی باشد تا رفع این مشکلات نماید. شاهد بر این ضرورت نیز وجود اختلاف نظری در امور مهمی است که پس از رحلت پیامبر به وجود آمد. بر اساس سخن نبی مکرم اسلام در حدیث ثقلین، پاسداری از دین و رسیدن به رستگاری منوط به وجود امام است.
ایشان ادامه داد: قرآن بیان می کند اگر امام معصوم نباشد كه با علم الهی خود مراد خدا را تبيين كند، هر دسته ای از مردم می تواند برای خود عقيده و مسلكی اتخاذ كند و برای اثـبـات صـحّت آن به قرآن استدلال كرده و از آن برای خود كمك بگيرد و در نتيجه فرقه ها و مسلكهای مختلفی پيدا می شود كه خود پيامبر نيز از آن خبر داده است.امـام علی(ع) بـه عـنـوان وارث عـلم و كـمـالات پـيـامـبـر(ص )، راه آن حضرت را ادامه داده می تواند جلوی لغـزشـهـای اعـتـقـادی و فـرهـنگی جامعه بايستد، گمراهان را هدايت و بدخواهان را به كيفر خود برساند تا جامعه به سلامت در ساحل نجات پهلو بگيرد و به اهداف آفرينش برسد.
امام رضا(ع ) در اين زمينه چنين فرمود: امامت ، زمامداری دين و نظام مسلمانان و موجب صلاح دنيا و عزّت مؤ منان است ، تماميّت نماز و زكات و روزه و حـج و جـهـاد بـه امـام اسـت و زيـادی فـی ء ، و صـدقـات (ماليات اسلامی ) و جـريـان حـدود و احـكام و منع مرزها و اطراف (كشور اسلامی از دستبرد ظالمان ) با وجود امام، امكان پذير است. وی در انتهای جلسه، چند منبع مرتبط با موضوع مورد بحث را جهت اطلاع وتحقیق طلاب معرفی نمود.