گزاره های اخلاقی صالحان در سوره مبارکه کهف
نقش محوري اخلاق در سعادت فردي و اجتماعي انسان باعث شده است كه يكي از اهداف بعثت پيامبران به ويژه پيامبر اسلام، سعادت انسانها باشد.
قران با هدف برپايي مدينه فاضله قوانيني را بيان ميكند كه جامع بركات اخلاقي و تربيتي است.
سوره كهف شامل بخشهايي از نكات اخلاقي _تربيتي است كه رعايت آنها موجب سعادت انسان در زندگي فردي و برقراري نظامي شايسته در اجتماع ميشود.
پژوهش حاضر تحقيقي كتابخانهاي است و با روش توصيفي _تحليلي صورت گرفته و پژوهشگر با هدف آشنايي با اخلاق صالحان در سوره كهف به اين سوال پاسخ داده است كه گزارههاي اخلاقي صالحان در سوره مباركه كهف چيست؟
اعتقاد به حق و انجام عمل صالح شاخصترين ويژگي در سوره كهف ميباشد.
نخستين مرحله، شناخت مفاهيم اخلاق و صالحان در قرآن و روايات و اثبات صالح بودن شخصيتها در سوره كهف ميباشد. معرفي اجمالي سوره كهف و نكات مربوط به آن در ادامه تحقيق بيان شده است. در مرحله بعد به بررسي ويژگيهاي موجود در داستانهاي سوره كهف از قبيل اصحاب كهف، داستان دو باغ، داستان موسي و بنده صالح خدا و در آخر داستان ذوالقرنين اشاره كرد.
نتايج حاصل از اين پژوهش نشان ميدهد ايمان به خدا، هجرت در راه خدا، بيزاري از ظلم و ستم، اميد به رحمت الهي، شكر نعمت، همراهي با مومنان و دوري از غافلان، اخلاص، تعهد به صبر و كمك به مستمندان، برقراري عدل و داد و دوري از غرور و خودبيني و موارد ديگر را در زمره ويژگيهاي شاخصههاي اخلاقي صالحان قلمداد نمود تا بتوان با به كارگيري و الگوبرداري از شخصيتها و انجام دادن اعمال صالح، يك جامعه ايده آل ساخت.
از يافتههاي اين پژوهش ميتوان به اين موضوع اشاره كرد كه قرآن متني ثابت و مضموني متحرك دارد، در واقع آيات قرآن به گونهاي هست كه مضمون آن براي همه انسانها و همه دورهها است.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : تهران
- : تهران
- : تهران - تهران - مدرسه علمیه تخصصی کوثر «علیها السلام»