استاد فروزنده فارغ التحصیل سطح 3 فقه و اصول و استاد و پژوهشگر حوزه در ابتدا در نگاه کلی این موضوع را از مباحث فقه عمران نامیدند و اذعان کردند، این مسأله از موضوعات کاربردی ولی بسیار کمتر کار شده است و می توان تعریف یک شهر آرمانی از نظر اسلام با رعایت اصول انسانی و اسلامی در زندگی افراد را از این موضوع استخراج کرد. دایره بحث در این مورد بسیار گسترده است اما میتوانیم موضوع را به صورت محدود در دایره دو قاعده بحث کرد.
این دو قاعده قاعده لاضرر و قاعده تسلیط در زندگی آپارتمان نشینی میباشد. با افزایش جمعیت گسترش شهرها به جای گسترش به شکل افقی به صورت عمودی صورت گرفت. قاعده لاضرر و تثبیت از نظر شرعی محدودهای را در فعالیتها و رفتارهای اشخاص در محیط زندگی تعریف میکند. از نظر شرعی ما طبق این قواعد از طرفی اجازه هرگونه دخل و تصرف در آنچه بر آن مسلط هستیم را داریم اما از طرفی حق نداریم نوعی دخل و تصرف داشته باشیم که همراه با ضرر رساندن به دیگران باشد. در زندگی آپارتمان نشینی در مواردی این دو قاعده با هم دچار تعارض هستند زیرا هرگونه دخل و تصرف در ارکان آپارتمان و محیط و حواشی آن میتواند با ضرر همسایگان همراه باشد.
استاد فروزنده در این نشست یک توضیح کلی از تعاریف هر یک از قاعده فقهی و نمونههایی از تعارض بین این دو قاعده در زندگی آپارتمان نشینی برای مخاطب بیان کرده و افزودند؛ برای حل این تعارضها در قوانین کشور مواردی در نظر گرفته شده است که نیاز به بازبینی دارد اما در نگاه کلی باید قوانین شهرسازی به گونهای باشد که قوانین انسانی و اسلامی که مطابق با نیازهای اولیه زندگی انسانی است در آن رعایت شود تا دچار این گونه تعارضات نباشیم همچنین در مواردی که در زندگی آپارتمان نشینی تعارضات مشهود است و در این باره میتوانیم به ساختن بالکنها و پنجرهها یا تعداد طبقه و ارتفاع ساختمان اشاره کنیم که نباید؛ همسایه در این موارد متضرر شود و یا اینکه در بخش پارکینگ یا استفاده از سقف ساختمان می توان این موارد را لحاظ کرد که آن استفاده متعارف صورت بگیرد و استفاده شخصی غیر متعارف که مغایر با منافع همسایه است صورت نپذیرد از موارد دیگر بحث تعارضات استفاده از مشاعات و یا پرداخت هزینههای همگانی و همچنین ایجاد سر و صدای غیر متعارف رعایت بهداشت میباشد. با توجه به تحقیقات صورت گرفته در تعارض بین این دو قاعده قاعده لاضرر در موضوع آپارتمان نشینی مقدم می باشد و همسایه به صرف حق تسلط در ملک خود باید موارد ضرر همسایه را در کلیه فعالیت های خود باید در نظر داشته باشند.
در پایان به سوالات طلاب چه در رابطه با این موضوع بود از سوی استاد مربوطه پاسخ داده شد همچنین این مسئله از سوی استاد مربوطه مطرح شد که بایستی ژوهشهای تخصصی جهت پیوستهای فرهنگی و قانونی ر اجرای طرحهای مسکن و شهرسازی از سوی جامعه حوزوی تهیه و ارائه شود.