تصویرپردازی هنری در قران کریم با تکیه بر سوره نمل
خداي رحمان و رحيم با تصويرسازي، به ذهن مخاطب خويش آرامش را هديه ميكند. تصوير، تداعيهايي است كه در ذهن مخاطب پيش ميآيد. تصوير هنري ابزاري است كه اديب با آن تلاش ميكند، تفكر و احساسش را به مخاطب منتقل كند.
تصوير، كاربرديترين اصطلاح در بلاغت اسلامي است، آن چنان كه خداوند در مورد صورتگري در رحمها نيز صحبت ميكند. از آنجا كه هنر، خلق يك شيء زيباست، خداوند قصد دارد، با الفاظ خاص و اعجازگونه، بندگانش را راهنمايي كند. آن هم با مفاهيم خاص اعتقادي و اخلاقي؛ و راه و كليد سعادت بشر را به مخلوقات رهنمون ميشود.
در پژوهش پيش رو تصويرپردازي هنري سوره نمل در مفاهيم اعتقادي و اخلاقي به رشته تحرير درآمده-است. سيد قطب فردي است كه اين موضوع را جمعآوري و تكميل نموده است.
براي بيان تصويرپردازي قرآن كريم، عناصر متعددي وجود دارد: از جمله شيوه داستانپردازي، هماهنگي هنري از راه تقابل و همينطور موسيقي هنري و اعجازگونه آيات، تشخيص، تخييل حسي، و حركتهاي متحرك و پويا و... .
با ملاحظه سوره مباركه نمل، به تصويرپردازي آيات زيباي آن پرداخته شد و ماجراي چند تن از پيامبران و اقوامشان بيان شد. در مورد برخي موضوعات مثل توحيد و معاد و برخي مسائل اعتقادي و اخلاقي نيز آياتي بيان شد.
پررنگترين داستان اين سوره مباركه، ماجراي هدهد و حضرت سليمان و ملكه سبا بود كه به زيبايي خداوند اين حادثه را با تصوير اعجازگونه و الفاظ زيبايش آن را بيان كردهاست.
آهنگها، ريتم موسيقيايي خاص برخي عبارات و هماهنگي كه باهمديگر دارد، چينش و ترتيب خاص آنها، وزن و قافيههاي به كاررفته در آيات؛ همه و همه دست به دست هم دادند تا اين سوره و اعجاز آسماني را بهزيباترين وجه ممكن به تصوير بكشانند.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : قم
- : قم
- : قم - قم - مرکز آموزش های غیرحضوری