توسعه پايدار زيست محيطي با تاكيد برمنابع آب از ديدگاه اسلام
توسعه پايدار ازجمله مفاهيمي است كه در دهه اخير موضوع بسياري از مطالعات در حوزههاي گوناگون قرار گرفته است. توسعه پايدار، توسعهاي است كه نيازهاي نسل حاضر را بدون كاهش توانايي نسل آينده در برآورده ساختن نيازهاي خود، برآورده سازد
مخاطرات و بحران¬هاي محيطزيست يكي از مهمترين معضلاتي است كه انسان معاصر را با مشكلات مواجه كرده است. بهطوري¬كه با توجه به علائم و نشانه¬هاي تهديدكننده آن، نسلهاي كنوني و نسلهاي آينده در معرض خطر قرار گرفته¬اند. حفظ و نگهداري محيطزيستي سالم و پاك يكي از الزامات بشري است كه مي¬بايست موردتوجه ويژه عموم قرار گيرد. دين مبين اسلام نيز كه بر پايه عقايد و معارف الهي بنيان نهاده شده است، متضمن دستورات فراوان در باب حفاظت محيطزيست و توسعه پايدار آن هست و داراي اصول و قواعد كلي و جزئي است كه بر اساس آن هيچكس حق ضرر زدن به انسانها، حيوانات، درختان، گياهان و ... و ساير نعمات الهي را ندارد.
با تأمل در تعاليم اسلامي، بهراحتي ميتوان آموزه¬هايي را يافت كه بيانگر ديدگاه كلي اسلام درباره چگونگي استفاده از منابع طبيعي با توجه به پيامدهاي زيستمحيطي آنها است.. اسلام بيان مي¬دارد كه خداوند طبيعت و محيطزيست را براي انسان آفريده است و او حق تصرف در آن را دارد؛ اما از سوي ديگر تأكيد مي¬كند كه اين حق اختصاص به يك فرد، گروه و يا يك نسل ندارد، بلكه بايد بهره¬برداري از آن اصولي و عادلانه باشد. آب گنجينه مشترك انسانهاست كه بايد به نسلهاي بعدي سپرده شود. يكي از اين منابع بسيار مهم و حياتبخش كه به روشهاي گوناگون نگهداري آن در آيات و روايات براي نسلهاي آينده بيان شده است از قبيل ساخت سد، نگهداري از آبهاي زيرزميني، احداث قنات و... .
بنابراين، اسراف و سوءاستفاده هريك از منابع محيطزيست و بالأخص آب كه مي-تواند منجر به تخريب و نابودي محيطزيست گردد و باعث تعرض بهحقوق ديگران بهويژه نسلهاي آينده شود و سبب ناپايداري توسعه شود ممنوع و مورد مذمت خداوند و پيامبر و ائمه عليهمالسلام هست.
اين تحقيق كه از اسناد و كتب كتابخانه اي استفاده شده، اطلاعات موردنياز جمع آوري و پس از تجزيهوتحليل، پيشنهادهايي در قالب نتيجه گيري ارائه شده است.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : يزد
- : ميبد
- : حضرتزهرا«عليهاالسلام»