رابطه هويت ديني با حب اهل بيت(ع)
يچكيده
يكي از مسائلي كه براي هر انساني مطرح مي¬شود مسأله شناخت هويت است. هويت در علوم مختلف مورد بررسي قرار گرفته است. در اين پايان¬نامه با عنوان "رابطه هويت ديني با حب اهل بيت" از منظر علم تفسير مورد توجه قرار گرفته است. هويت به معناي شاكله وجودي انسان و هويت ديني در اين پايان¬نامه به معناي هويتي است كه در دين اسلام براي انسان در نظر گرفته شده است.
در اين تحقيق ابتدا هويت انسان در دين اسلام مورد بررسي قرار گرفته، سپس مراحل شكل¬گيري هويت انسان از منظر آيات و روايات، تحليل گرديده، به بررسي جايگاه محبت اهل بيت در سير تكون هويت انسان پرداخته شده است. در پايان نيز حقيقت محبت اهل بيت و نقش آن در تثبيت هويت انسان مورد بررسي قرار گرفته است.
آنچه از مجموعه اين پژوهش حاصل شده اين است كه هويت انسان در آيات و روايات با عنوان مؤمن مطرح شده و انسان از عهد الست با خداي خود پيمان بسته و با تعهد به پيمان اخذ شده در اين عالم در ارتباط با ربوبيت پروردگار و نبوت پيامبر اكرم و محبت و ولايت اهل بيت، هويت خويش را براي دستيابي به ايمان مهيا كرده و موضع خود را در برابر كفر و ايمان مشخص نموده است و پس از ورود به عالم هستي با شناسايي فطرت خويش و شكوفا نمودن آن و در مرحله بعد با شناخت خداوند و اطاعت از فرامين پيامبر اكرم زمينه را براي استقرار ايمان در وجود خود و شكوفايي هويت نهفته خويش فراهم مي¬آورد. در اين ميان محبت اهل بيت در مسير شكل¬گيري هويت ايماني انسان در اين دنيا به عنوان ابزاري حياتي و عاملي مقوم نقش ايفا مي¬كند. اهل تسنن محبت را به تنهايي در تخلق به ايمان مؤثر مي¬دانند. در صورتي كه شيعه محبت را به عنوان ابزار دستيابي به ايمان معرفي مي¬كند، و ايمان را منوط به ولايت اهل بيت مي¬داند.
نگارش اين پاياننامه به روش توصيفي - تحليلي صورت گرفته و در صدد پاسخگويي به اين پرسش است كه رابطه هويت ديني انسان با محبت اهل بيت چيست؟ جمعآوري اطلاعات از طريق فيش¬برداري از منابع مكتوب تفسيري - روايي و مراجعه به سايت¬هاي نور مگز و جستجو در نرمافزارهاي جامع التفاسير و جامع الاحاديث انجام شده است.
كليدواژه: هويت، دين، هويت ديني، حب، اهل بيت، قرآن، روايات
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : قزوين
- : قزوين
- : كوثر