تفسیر علمی از منظر علامه طباطبایی
چكيده
قرآن كتاب هدايت است و براي رهايي بخشيدن انسان¬ها از تيرگي¬هاي جهل، فقر، بردگي و نيز نهي از پرستش بت¬هاي چوبي و فلزي نازل شده و هرگز كتاب طبيعت و هيأت نبوده است. بنابراين، طرح مسائل مربوط به فيزيك و شيمي و... هدف اصلي قرآن نيست ليكن نظر به اين كه توجه¬دادن به نشانه¬هاي قدرت الهي در جهان طبيعت، بهترين و طبيعي¬ترين راه شناخت خالق طبيعت است، از اين رو قرآن به هنگام بحث درباره¬ي جهان خلقت و آثار قدرت، تعبيرهاي لطيفي دارد كه در عصر نزول آيات وحي، هرگز دانش بشري به عمق آن تعبيرات پي نبرده بود و حتي برخي از آن¬ها تاكنون نيز كشف نشده است.
تفسير علمي قرآن، به معناي استفاده از يافته¬هاي اطمينان¬آور علوم تجربي در فهم قرآن است. البته تفسير علمي در طول تاريخ، فراز و نشيب¬هايي داشته است، گاهي به صورت افراطي مطرح گرديده يعني تلاش شده است همه جزييات علوم بشري، از قرآن استخراج شود يا نظريه¬هاي علمي اثبات نشده و غيراطمينان¬آور بر قرآن تحميل گردد كه منتهي به تفسير به راي شده است، گاهي نيز راه اعتدال پيموده، به صورت استخدام علوم در فهم و تفسير قرآن مطرح شده است.
اين اثر، مولفه¬هاي موافقان و مخالفان تفسير علمي را به نمايش گذارده است. در اين مختصر، نظريات علامه-طباطبايي در مورد تفسير علمي آيات قرآن شاخص قرار گرفته است كه بعد از بررسي آيات از منظر ايشان، آن¬چه مسلم گرديد آن است كه رويكرد علامه در آيات علمي قرآن، مثبت ارزيابي شد هر چند در بسياري موارد راه احتياط را در پيش گرفته¬اند و در برخي آيات به اعجاز علمي آن¬ها، حكم نموده¬اند.
واژگان كليدي عبارتند از: علم تجربي، آيات علمي، تفسير علمي، الميزان، علامه¬طباطبايي.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : كرمان
- : كرمان
- : فاطميه