آسیب شناسی اخلاص از دیدگاه آیات و روایات
/
/
شوراي عالي حوزه علميه قم
مركز مديريت حوزه هاي علميه خواهران
معاونت پژوهش
عنوان:
آسيب شناسي اخلاص
از ديدگاه آيات و روايات
استاد راهنما:
حجت الاسلام والمسلمين آقاي دكتر ايماني
استاد مشاور:
حجت الاسلام و المسلمين آقاي دكتر حسيني
نگارنده: فاطمه بختكي
سال تدوين:1392
صفحه تحميديه
سپاس خدايى را كه خلقت انسان را نيكو كرد و او را با رنگ و فطرت ايمان آفريد و به او معارف و بيان آموخت و نعمت احسان و تفضلش را بر او ارزانى داشت و او را به كسب فضايل ارشاد كرد و از ارتكاب رذايل برحذر داشت. سپاس بيكران خداوندي را كه به ما فرصت تعليم داد و به ما قدرت شناخت و معرفت بخشيد و درود بر نبى اكرم (صلىالله عليه و آله و سلم) كه در قرآن حكيم چنين توصيف شده كه تو به خلقى بس بزرگ آراستهاى. و درود بر اهل بيت بزرگوارش، اهل ذكر و اولىالأمر كه كه خداى تعالى به دوستى آنها تشويق كرده و به پرسيدن از آنها دستور داده و به اطاعتشان امر نموده.است
درود بيكران بر شهدا و خلصين راه حق كه بي هيچ منتي تمام هستي خود را براي سرافرازي ميهن عزيزشان فدانمودند.
صفحه تقديم
تقديم به به مولاي عاشقان سيدالشهداء عليه السلام كه باعشقي وصف ناشدني تمام هستي اش را در طبق اخلاص گذاشته و تقديم معشوق كرد.
وتقديم به اسوه هاي عشق و اخلاص و شهدايي كه خالصانه و عاشقانه به مولاي خود اقتدا كردند.
تقدير و تشكر
تقدير و تشكر مي كنم از همسر باوفايم، اساتيد بزررگوار راهنما و مشاور دكتر ايماني و دكتر حسيني دبير محترم آموزش سركار خانم تميزكار و از همه عزيزاني كه مخلصانه در نوشتن اين پايان نامه ياريم كردند.
چكيده
موضوع اين پايان نامه آسيب شناسي اخلاص است. اخلاص خالص بودن عمل از هر شائبه اي است، گاهي عمل خالصانه از ناحيه آسيب هاي اخلاص، تهديد مي شود. اين آسيب ها ممكن است پيش از آغاز عمل و يا در حين انجام آن و يا پس از پايان كار خود را نشان دهند. آسيب هاي اخلاص عبارتند از ريا، عجب، غرور، تكبر، وابستگي به دنيا، تكبر، هوي و هوس كه مهمترين آنها ريا است. ريا و آلودگى نيّت، گاهي روشن است و گاهي هم به شكل مخفى تر وپيچيده تر و پنهان تر است كه فرد آن را درك نمي كند.
اينكه اخلاص چيست؟ و در عمل هست يا در نيت؟ و چرا گاهي مواقع اعمال خالصانه با آسيب هاي اخلاص تباه مي شود و چه كساني تحت تأثير اين آسيب ها قرار گرفته اند سوالهايي است كه پزوهش حاضر به آنها جواب مي دهد.
اهداف تحيق حاضر عبارتند از ؛1- اهميت خود اين مسأله خود تحقيق2- رسيدن به معرفت دقيق، شناخت اعمال خالصانه ديگران براي الگوگيري، و قدرداني بهتر و رسيدن به درجات مخلصين. 3- مشاهده تناقضات؛ تضاد در قول و فعل ، در ظاهر و باطن، در گفتار و رفتار و... .
قبول شدن اعمال، احتياج به نيتى خالص و قصدى به وجه اللَّه دارد..
ريا كارى در هر عمل مستلزم نداشتن ايمان به خدا و روز جزا در آن عمل است.
ريا كننده در رياكاريش يكى از مصاديق كافر است، و خدا مردم كافر را هدايت نمىكند. .نتيجه نهايي اينكه، اصلي ترين آسيب اخلاص ريا است و ريشه ريا، پي نبردن به حقيقت توحيد و همان غفلت است و اولين اثر نيتِ آلوده، پوچ شدن عبادت وعمل است.
واژگان كليدي: اخلاص، آسيب، آسيب شناسي، ريا، هوي و هوس.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : قم
- : قم
- : صديقهكبري«س»