آسب شناسي رواني و اخلاقي بني اسرائيل در قرآن
چكيده
بني اسرائيل از ديرباز به انحرافات اعتقادي و اخلاقي فراواني مبتلا بوده اند، هم چون عدم شناخت پروردگار، ضعف شناخت معاد، برخورد ناشايست با انبياي الهي و... كه همگي به ناكارآمدي و ضعف عقل نظري آن ها برمي گردد؛ هم چنين پيروي از هواي نفس، ضعف اراده و اختيار و... كه به ضعف عقل عملي آن ها مربوط مي شود. آسيب هاي بعد اخلاقي اين قوم نيز انحرافات بي شماري براي آن ها به دنبال داشته است.
هدف قرآن كريم از نكوهش و مذمت اين قوم ارائه معرفتي جامع درباره آسيب هاي دين ورزي است تا از اين طريق توجه دين داران را به خطرات مربوطه جلب نمايد، نيز از آن جا كه امروز بزرگ ترين خطري كه جوامع انساني بالاخص مسلمانان را تهديد مي كند وجود صهيونيسم جهاني است، تعميم آسيب هاي رواني و اخلاقي بني اسرائيل، بر اين دشمن هميشگي مي تواند باب مهمي را در دشمن شناسي برايمان باز كرده وبيش از پيش در خنثي كردن توطئه هاي استكبار جهاني به ما ياري رساند.
با بررسي ويژگي هاي رواني اين قوم اين نتيجه حاصل شد كه آنان با وجود علم به مسائل اصولي اعتقادي باز هم متصف به صفت جهل مذموم بودند، البته اين جهل، جهلي بود كه منافات با داشتن علم و دانش نداشت و مربوط به ضعف عقل عملي مي شد. از طرف ديگر ثابت شد كه علم به چيزي باعث ملزم شدن شخص عالم به آن فعل نمي شود؛ چون علم و ايمان دو مقوله جدا از هم هستند. هم چنين با بررسي جنبه هاي اخلاقي بني اسرائيل اين اصل به اثبات رسيد كه دنيا دوستي و برتري طلبي دو خطري است كه مي تواند انسان را به مرز كفر و ناديده گرفتن همه مسائل اعتقادي بكشاند. در تطبيق آسيب هاي رواني و اخلاقي بني اسرائيل بر صهيونيست ها به اين نتيجه رسيديم كه خداوند اگر از آزار بني اسرائيل نسبت به پيامبران الهي ياد مي كند، اين داستان هم اكنون هم قابل تكرار است چرا كه داستان آيات قرآن، داستان انسان است با همه پيچييدگي هاي روحي و رموز عجيب و غريب آن؛ همچنانكه مردم دنيا هميشه در آتش تعصبات و خودخواهي هاي صهيونيسن در رنج و عذاب بوده اند.
روش اين تحقيق، توصيفي- تحليلي است و با توجه به قسمت هاي مختلف بحث و متناسب با بخش ها از كتب تفسيري، فلسفي، اخلاقي، تاريخي و... استفاده شده است.
واژگان كليدي: بني اسرائيل، روان، اخلاق، صهيونيسم
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : اصفهان
- : كاشان
- : كوثر