رابطه نعمت وعبودیت از منظر قرآن کریم و روایات
چكيده
هدف اين رساله رابطهي نعمت و عبوديت از منظر قرآن و روايات است. هدف از ارائه اين رساله اين است كه انسان با مشاهده نعمتهاي الهي پي ببرد كه نعمتهاي خداوند بر وي فراوان است تا آن جايي كه براي هيچ كس قابل شمارش و ارزش گذاري نخواهد بود، در قبال اين نعمتها وظايف و حقوقي بر گردنش ميآيد، خداوند براي انجام اين وظايف جهان را خلق نموده است، با آگاهي از اين مطلب كه عبادت و پرستش خداوند سبب فرود آمدن رحمتش و فزوني نعمتهايش ميشود، هر چه بيشتر و بهتر در انجام وظايفش كوشا خواهد شد و همچنين با درك كردن اين مطلب كه ستايش خداوند نيز نعمتي است بسيار گرانقدر كه سبب جلب رحمت پروردگار است، كفرانش سبب از دست رفتن نعمت و گرفتار شدن به عقاب وي ميشود، نيز باعث ميشود كه نعمتهاي خدا را در جهت عبادتش به كار برد زيرا نعمتها را بايد در جهتي به كار برد كه براي آن آفريده شدهاند و نعمتهاي خدا در اختيار انسان براي انجام هر چه بهتر عبادت پروردگار در اختيارش قرار داده شدهاند.
براي گردآوري اين رساله از منابع دست اول استفاده شده است.
نتايجي كه از اين رساله بدست آمده اين است كه نعمتهاي خداوند ظاهري و باطني قابل شمارش و احصاءنيستند، نعمتهايي كه به انسانها داده شده به جهت استحقاق آنها نبوده اما عبوديت خداوند منشأيي است براي استحقاق نعمتهاي خداوند، اگر انسان مراحل عبوديت را طي كند باعث ميشود به نعمت قرب خداوند كه بالاترين نعمتهاست نائل شود.
سپاسگذار بودن انسان در مقابل نعمتهاي خداوند به سود خود انسان است؛ زيرا خداوند كمال مطلق و بينياز مطلق است و سبب فراواني نعمت خداوند بر انسان ميشود.
نعمتها فقط مال و ثروت، رفاه و آسايش، چهارپايان گوناگون و ساير نعمتهايي كه به شمارش درنميآيند نيست بلكه گاهي اوقات نعمتهاي خداوند در قالب نقمت و بلا ظهور ميكند تا سببي براي عبادت بيشتر خداوند باشند.
اما اگر نعمتهاي خداوند كفران شود و در جهتي غير از جهتي كه خداوند آنها را آفريده صرف شود به بلا و نقمت مبدل شده و در برخي موارد از انسان سلب ميشوند پيامبر نعمتي است كه به جهت هدايت انسان قرار داده شده است كه اگر كفران شود خود انسان به ضلالت و گمراهي گرفتار خواهد شد. و در صورت كفران نعمتها عذاب خداوند بر انسان شديد است.
خداوند نعمتهايش را از روي فضل به انسان ارزاني داشته است اما همين اعطاء نعمتها سببي است براي اينكه عبادت خداوند بيشتر شده روح عبوديت در انسان بيشتر تقويت شود.
واژگان كليدي: نعمت، عبوديت، عبادت، قرآن، كفر، سپاس، دنيا، آخرت.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : همدان
- : همدان
- : فدك