البرز برگزاري نشست علمي با عنوان روش نگارش كتاب هاي اخلاقي در فضاي مجازي

شناسه خبر : 93526

1399/04/16

تعداد بازدید : 143

معاون پژوهش حوزه های علمیه فاطمیه ازبرگزاري نشست علمی با موضوع : روش نگارش کتاب های اخلاقی در فضاي مجازي ويژه خواهران طلبه خبر داد.

 

معاون پژوهش حوزه علمیه فاطمیه از برگزاری سلسله مباحث اخلاقی عرفانی توسط حجت السلام و المسلمین آقای ایمانی با تعامل واحد فرهنگی ویژه اساتید و معاونین کادر  خبر داد.

سرکار خانم آقابابایی گفت : همه انسانها در تمام دورانها برای رسیدن به کمال مطلوب احتیاج به واعظ و مربی دارند اما مربی نیز باید با علم فلسفه اخلاق و كلیات روانشناسی اسلامی آشنا باشد، باید كتابهای اخلاقی - عرفانی اسلامی را به خوبی بشناسد و با سبك های نوشتاری متفاوت عالمان اخلاق و عرفان  در طول تاریخ اسلام بیگانه نباشد. قبل از ورود به مباحث محتوایی استاد گرامی، ابتدا ضرورت نگارش منابع اخلاقی را بیان نمودند . ایشان در این جلسه بیان نمودند که با کمی تأمل در کتب برخی از اخلاق نگاران در دوران اخیر به دست می آید که بسیاری از آن ها، بدون پژوهش نوشته شده است؛ در صورتی که ضرورت پژوهش در حوزه اخلاق از مهم ترین مسائل پژوهشی است؛ اما آن چه پیشینیان نگاشتند، گرچه اسلوب و روش واحدی در میان کتب تدوین شده یافت نمی شود، ولی دقت های آن در هر دورانی قابل بهره برداری است. در این قسمت مناسب است اجمالی از آن چه در پیش انجام پذیرفته است،آورده شود. (وحیانی،عرفانی، فلسفی، ترکیبی یا تلفیقی ) بی شک بعد از قرآن کریم، جامع ترین کتابی که در حوزه اخلاق در اختیار ما است، «صحیفه سجادیه» امام زین العابدین -علیه السلام- می باشد. آن چه در این کتاب آمده، مجموعه مباحث، اصول و مبانی اخلاق را در برداشته آن چه بشر در حوزه اخلاق بدان نیازمند است، در آن جا آورده شده است. جابرحیان شاگرد امام صادق-علیه السلام- پیشتاز در اخلاق نگاری در اسلام معرفی شده است. پس از سده نخست هجری، باب اخلاق نگاری گشوده تر شد، که به طور مختصر به شرح ذیل است :

1)     آن چه به اخلاق حضرت پیامبر(ص) پرداخته است، بدین شرح است: «اخلاق النبی» و «آدابه» ابوحیان اصفهانی معروف به ابی شیخ (متوفی، 429 هـ .)، «مصابیح القلوب» عبد القلوب عبدالرحمن سلمی (متوفی، 412 هـ .)

2)     کتاب هایی که از کتاب و سنت گرفته شده است مانند: « «مکارم الاخلاق» طبرسی ، «ارشاد القلوب» دیلمی (متوفی 448 هـ .)، «الذریعه الی مکارم الشریعه» راغب اصفهانی (متوفی 526 هـ .)، «مواعظ» و نیز «مصادقة الاخوان» شیخ صدوق (متوفی 381 هـ .).

3) اخلاق و تعلیم و تربیت مانند: «آداب المتعلمین» خواجه نصیرالدین طوسی (597 ــ 672 هـ .)، «تأدیب الصبیان» ابن مسکویه رازی (325 ــ 421 هـ .) .

4) اخلاق و آداب و رسوم ویژه اصناف و طبقات مختلف مانند: «منیة المرید فی آداب المفید» شهید ثانی (911 ــ 965 هـ .)، «سیاستنامه» خواجه نظام الملک طوسی (متوفی 485 هـ )

5) اخلاق عرفانی و صوفیانه مانند: «مصباح الهدایة و مفتاح الکفایة» عزالدین محمود کاشانی (متوفی 735 هـ .)، آثار خواجه عبدالله انصاری (متوفی 396 ــ 481)، و «کیمیای سعادت» امام محمد غزالی، «اوصاف الاشراف» خواجه نصیر الدین طوسی.

6) اخلاق فلسفی مانند: «طهارة الاعراق» ابن مسکویه رازی، «اخلاق ناصری» خواجه نصیرالدین طوسی، «السعادة و الاسعاد» عامری نیشابوری (متوفی 389 هـ .) «اخلاق جلالی» ملاجلال دوانی، «اخلاق محسنی» ملا حسین واعظ کاشفی (متوفی 910 هـ .) «اخلاق منصوری» غیاث الدین منصور دشتکی (متوفی 948 هـ .).

در پایان این جلسه حاج اقا ایمانی به اساتید توصیه نمودند که : در کنار کتب درسی از منابع معتبر و دسته اول استفاده و معرفی گردد.

اخبار مرتبط