در این نشست ابتدا استاد دکتر سید علی متولی امامی به اهمیت موضوع پرداخته و بیان نمودند: ادبیات فارسی برخلاف آنچه عموم آن را فقط صرف یک رشته از رشته های علم که در دانشگاه تدریس می شود، می پندارند؛ یکی از اساسی ترین بسترهای فعالیتهای علمی و سیاسی در تاریخ تمدنی ما بوده است. چنانچه به همان اندازه که به ادبیات زبان ما توجه نشده به همان اندازه ما در سیاست، اقتصاد، فرهنگ دچار انحطاط و رکود شده ایم.
ایشان در ادامه بحث اهمیت ادبیات فارسی در تمدن ما اضافه نمودند: در اهمیت بحث ادبیات فارسی همین بس که یکی از مهمترین راههای نفوذ استعمار از طریق همین ادبیات بوده که بدین وسیله می توانند به راحتی فرهنگ خود را به دیگر کشورها انتقال داده و همه ارکان آن جامعه را به نفع خود تغییر دهند.
رئیس محترم مؤسسه علم وسیاست اشراق، در ادامه بحث به فرق بین ادبیات فارسی و زبان فارسی پرداخته و بیان نمودند؛ آنچه امروزه مد نظر است، ادبیات فارسی است که منظور از آن آموزش فهم سخنان گذشگان و انتقال صحیح آداب(سیاسی، اجتماعی و...) به مخاطبین می باشد که آموزش آن در گذشته به صورت کل به جزء بوده به این شکل که از طریق قصه و شعر به آموزش ادبیات می پرداختند. همان گونه که قرآن نیز به واسطه قصه گویی به آموزش مفاهیم می پردازد. ولی امروزه روش آموزش به صورت جزءبه کل بوده که به نظر استاد روش صحیحی (به دلیل جذاب نبودن) برای آموزش ادبیات برای کودکان نبوده است.
جناب آقای دکتر سید علی متولی امامی برای تبیین نقش مهم ادبیات فارسی در سیاست وحکومت به سیر تاریخی تحولات این موضوع در زمان قاجار و پهلوی پرداخته و دو شخصیت ملکم خان و فروغی را از افراد مؤثر در این دو دوره، معرفی نموده که با وجود نقش های مهم سیاسی که داشتند بیشترین تلاش آنها در زمینه زبان و ادبیات فارسی بوده به طوری که ملکم خان تغییر در ایران را از طریق تغییر در خط و ادبیات فارسی ممکن می دانسته و فروغی نیز که چرخاننده حکومت پهلوی بود بیشترین فعالیتها را در زمان خود در زمینه ادبیات فارسی انجام داده است. استاد در این زمینه به این مطلب مهم اشاره داشتند که متاسفانه امروزه سیاستمداران ما از این امر مهم غافل شده اند. ایشان علت علاقه شدید مقام معظم رهبری (دام ظله العالی) به شعر و ادبیات فارسی را نشانه فرزانگی و زیرکی ایشان دانسته که در راس، می توان گفت تنها ایشان هستند که به اهمیت این موضوع به درستی آگاهند.
در پایان، این نشست با تبادل پرسش وپاسخ بین استاد و شرکت کنندگان به اتمام رسید.