نشست تخصصی بانکداری اسلامی ساعت10صبح روز جمعه 10/9/96 وبا حضور اساتید و مبلغات موسسه آموزش عالی حوزوی نورالزهرا برگزار گردید.در آغاز این نشست که 2.5 ساعت به طول انجامید، جناب آقای نبیلو کارشناس محترم بانک به بیان مقدمه ای ، پیشنهاد برگزاری نشست به صورت پرسش وپاسخ را مطرح فرمودند و در ادامه جناب آقای محمدی کارشناس حقوقی بانک، ضمن تشریح کم وکیف قراردادهای بانکی وتاکید بر توجه سپرده گذاران یا وام گیرندگان به نحوه انعقاد قراردادهای بانکی افزودند، افرادی که متکفل انتقال مفاهیم فقهی و بانکی به اقشار جامعهاند،باید در نحوه انتخاب واژه ها دقت کافی داشته باشند و به سادگی همه اقسام معاملات بانکی را حمل بر یک معامله ربوی ننمایند.
در طی این نشست جناب حجت الاسلام والمسلمین دولابی،نماینده محترم مردم استان زنجان در مجلس خبرگان رهبری، ضمن تاییدقوانین موجود بانکی افزودند:« ایراد اصلی به عدم اجرای صحیح آن هاست. چرا که گاها دیده شده که قوانین در نوع قراردها به درستی رعایت نمیشود و کارشناسان محترم باکی نیز از این امر ابراز نارضایتی مینمایند.
از طرفی در بسیاری از معاملات بانکی متاسفانه مشتریان توجه به شرایطِ مندرج در قرارداد نمیکنند تا متوجه باشند که اصلا مساله قرض در میان نبوده تا منجر به ربا در بازگشت اقساط گردد. چنانچه مثلا در بحث خریدماشین، بانک متعد خرید ماشین مورد درخواست مشتری، ودر ازای وجهی بیشتر و آن هم به صورت قسطی میگردد.این ولو به صورت سه برابر هم باشد، هیچ ایرادی شرعی نخواهد داشت. منتهی بانک امر خرید را هم به مشتری وکالت می دهد و فرد، همان خودرو را به خود میفروشد.این مصداق نقد و اقساط است. در وام مسکن هم همین است.البته باید توجه شود که چیزی تحت عنوان وام، در فقه و قرآن و احادیث نداریم،مقصود از وام یا نقد واقساط است یا قرض.که هیچ بانکی مقصودش از وام ، مطلقِ قرض،نیست بلکه نقد واقساط است.
بله،حال اگر فردی به صورت صوری جهت بازسازی منزل خود یا درمان، اقدام به اخذ وام خودرو نماید ومعامله ای انجام دهد ولی آن را صرف درمان یا ساخت منزل کند، این باید مصداق وام قرض الحسنه باشد که هنگام بازپسگیری بیشتر از میزانی که وام داده نباید بازپس گیرد. اگرنه مصداق ربا خواهد بود. و در این صورت این اقساط با بهره هم برای گیرنده که بانک است وهم برای وام دهنده حرام میباشد.
لذا وام ها به یک نحو نیستند وباید قالب آن را دید آیا خرید وفروش است، یا مضاربه یا...»
این نشست که بخشی ازآن نیز به پرسش های حضار اختصاص یافته بود، با تاکید حضار و کارشناسان بر تداوم آن، به پایان رسید.