رشد ، آثار و موانع آن در قرآن کریم
چكيده
رشد، آثار و موانع آن در قرآن ، موضوعي است كه در اين نوشتار به صورت كتابخانه اي به آن پرداخته شده است.
رشد در لغت به معني راه يافتن به مقصد است و در اصطلاح قرآني به معني هدايت يافتن به سوي خير و صلاح و در مقابل "غي" و "ضلالت" به كار رفته است.
واژه هاي رشد در قرآن 19 بار با صيغه هاي مختلف استعمال شده است، كه فقط در يك مورد در سوره مباركه نساء آيه 6 ، به معناي رشد اقتصادي فرد آمده است.
در موارد ديگر رشد و كمال معنوي انسان مورد نظر قرآن كريم بوده است. لازم به ذكر است در قرآن كريم اين واژه در مورد جنبه جسمي رشد به كار برده نشده است ولي در سوره مباركه حج به مراحل خلقت انسان با واژگان ديگري اشاره گرديده است.
رشد و هدايت معمولا در مقابل غي و ضلالت به كار مي روند اما در حقيقت واژه رشد به معناي رسيدن به مطلوب و حقيقت امر است ولي هدايت به معناي قرار گرفتن در مسير رسيدن به مطلوب و حقيقت امر ميباشد و همچنين است تفاوت دو واژه ضلالت و غي كه ضلالت به معناي قرار گرفتن در مسير اشتباه و گمراهي ميباشد ولي غي به معناي هلاكت و غرق در جهالت شدن ميباشد.
در اين نوشتار به آثار رشد و موانع آن نيزپرداخته شده است كه از جمله آثار آن : بهره مندي از هدايت قرآن، آرامش و تصميم براي پيش برد هدفها و حاكميت بر غرايض و وسوسه هاي شيطاني مي باشد و همچنين موانع آن عبارتند از : كفر، تكبر، پيروي از هوي و هوس و... مي باشد.
واژگان كليدي: رشد، هدايت، گمراهي، كمال، عقل، اراده، ايمان.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن