کتابخانه دیجیتال نور

شناسه محتوا : 12949

1394/12/05

تعداد بازدید : 621

  • : کتابخانه دیجیتال نور
  • : کتاب دیجیتال
  • :

درآمد

امروزه كمتر كسي است كه از اينترنت استفاده نکند و يا با نام و کاربردهای آن آشنا نباشد؛ پديده اي شگرف كه مرزهاي جغرافيايي را برداشته و مناظره آرا و تفکرات مختلف را در گستره جهان اطلاعات در سرتاسر گيتي فراهم آورده است. در اين ميان سهم بانكهاي اطلاعاتي از بستر پديد آمده، سهم به سزايي است كه توجه عموم پژوهشگران و محققان را به خود جلب نموده و بسياري از پديدآورندگان و ناشران را بر آن داشته است تا با به کارگيري ابزار جديد روزآمد و به شکلي نو و کارآمد، منشورات خود را در اختيار دانشجویان و پژوهشگران قرار دهند.

در این میان مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي به عنوان اولين و مهمترين مجموعه فعال در عرصه بهره گيري از تكنولوژي پيشرفته رايانه در توليد نرم افزارهاي علوم اسلامي از اين مهم غافل نبوده و با به كارگيري نيروهاي متخصص در زمينه وب اقدام به راه اندازي پايگاه هاي گوناگون نموده است كه از آن جمله پايگاه كتابخانه ديجيتال نور مي باشد.

 

پيشينه

تا کنون بخش عظيمي از منابع و متون اصلي علوم اسلامي در این مرکز با موضوعات گوناگون و متنوع در قالب نرم افزارهاي مختلف عرضه شده است.

در همين راستا مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي نور در شهر مقدس قم و در سال ١٣٨۵ با توجه به پیشینه نرم افزارهای مختلف ارایه شده و پایگاه های کتابخانه ای مانند پایگاه مجلات تخصصی، و به منظور دسترسي سريع و آسان پژوهشگران به منابع پژوهشي با هدف عرضه کتاب هاي تخصصي حوزه علوم اسلامي و انساني بر روي شبکه جهاني اینترنت، اقدام به راه اندازي پايگاه کتابخانه ديجيتال با امكانات پژوهشي و قابلیت های متنوع تحقیقاتی نمود.

این پایگاه در مرحله اول و تاكنون، ٨٠٠٠ عنوان کتاب تخصصي بیش از ١۶٠٠٠ جلد در زمینه علوم اسلامی، و در موضوعاتي همچون: « علوم قرآن و تفسير، علوم حديث، ادعيه و زيارات، نهج البلاغه، كلام و فلسفه، جغرافيا، تاريخ و سيره، فقه، اصول، اخلاق و عرفان، ادبيات و منطق، فرق و مذاهب اسلامي و... را ارایه نموده است.

 

معرفی پایگاه

در طراحی این پایگاه، قابلیت‌های مفید پژوهشی و منحصر به فرد موجود در نرم‌افزارهای مرکز، و نیز قابلیت‌های فراوان مخصوص به شبكه كه حتي در نرم‌افزارها قابل دست‌یابی نبوده است، مانند پروژه های پژوهشی محققان، قفسه های کتابخانه شخصي کاربر، نمایه های موضوعات و... در نظر گرفته شده است.

کلیه کتاب های موجود به صورت متن تایپ شده و با درج فرمت های تخصصی در پایگاه قابل مشاهده است؛ و در کنار متن تایپی این کتاب ها نیز تمامی صفحات کتاب اسکن شده و محققان می توانند تصویر نسخه اصلی صفحه مورد نظر خود را مشاهده نمایند.

وب سرويس بودن پايگاه كتابخانه دیجیتال این قابلیت را فراهم نموده است تا این پایگاه خدمات متقابلی را به سایر کتابخانه ها و یا نرم افزارهای دیگر بدهد که از این منظر پايگاه كتابخانه دیجیتال نور را در بین پایگاه های کتابخانه ای اسلامی را منحصر به فرد می کند.

 

چشم انداز

اين پايگاه بر آن است تا كليه متون و منابع معتبر علوم اسلامي را همراه با قابليت هاي پژوهشي فراوان و ابزارهاي تخصصي پيشرفته، در اختيار جامعه علمي و تحقيقاتي جهان قرار دهد، البته در مراحل بعدي حجم عظيمي از ساير منابع و متون در ساير رشته هاي علوم انساني نيز در مراحل بعدی به اين مجموعه افزوده خواهد شد.