شاخص هاي بصيرت اخلاقي در قران
موضوع رساله با عنوان شاخص هاي بصيرت اخلاقي از ديدگاه قرآن از جمله موضوعات اخلاقي و تفسيري است. انسانها براي اخلاقي زيستن نيازمند به انگيزههاي منطقي هستند و آگاهي اخلاقي به تنهايي براي آنكه انسان به زندگي اخلاقي ملتزم شود كافي نيست اخلاقي زيستن نيازمند شرايط و مولفههايي است يكي از ابعاد مهم زيست اخلاقي بصيرت اخلاقي است از اين رو تعامل در مسائل اخلاقي نيازمند شناخت شاخص هاي بصيرت اخلاقي از نگاه قرآن است. شناخت بصيرت اخلاقي در سيره معصومين نيز مورد توجه بوده و به فرمايش معصومين چيزي كه انسان را از همه موجودات طبيعي جدا مي كند قلب و بصيرت انسان است از اهداف اين تحقيق مي توان به موارد ذيل اشاره داشت :
۱- شاخص هاي بنيادي بصيرت اخلاقي در قرآن شامل : مبناي اخلاق بر انسانشناسي خاص ؛توحيد ؛معاد و... است.
۲- شاخص هاي شناختي شامل : عبرت آموزي ؛ سيردر آفاق و انفس؛ تفكر در مسائل اخلاقي و ...است.
۳- شاخص هاي پيامدي شامل: فضيلت محوري و غايت گرايي در نظام اخلاق ؛ برخورداري از آگاهي نسبت به موانع و آفت هاي رشد و تعالي عقلاني انسان هاو... است.
ارزش و اهميت بصيرت اخلاقي را در زندگي بشر از تعاريفي كه براي بصيرت بيان كردهاند ميتوان به دست آورد.
بصيرت از ماده بصر بينايي دل مترادف معرفت و ادراك و... است و در قرآن با دو گونه بينايي ظاهري و باطني مواجه هستيم در روايات و تفاسير به« بصر »و «بصيرت» تعبير شده است از منظر قرآن در باطن انسان شعور و احساسي وجود دارد كه با الهام فطري و الهي ميتواند خوب را از بد و حق را از باطل تشخيص دهد .اين شعور فطري كه قرآن به آن اشاره دارد همان ديده بصيرت است. در اين پژوهش بر آن هستيم كه شاخصهاي بصيرت اخلاقي در قرآن را بررسي كنيم كه فصل اول آن شامل مقدمه ؛ بيان مسئله؛ سوال ؛ و فرضيه ؛ و پيشينه تحقيق؛ و... است در فصل دوم شاخص هاي بنيادين بصيرت اخلاقي مطرح شده است و در فصل سوم و چهارم شاخص هاي شناختي و پيامدي و بصيرت اخلاقي مورد كنكاش قرار گرفته است و در آخر رساله به اين نتيجه رسيديم كه تنها منبعي كه انسان را به وادي نور و هدايت گري و بصيرت اخلاقي ميرساند قرآن است و افزايش بينش صحيح قرآني و تقويت شاخص هاي بنيادي و شناختي و پيامدي بصيرت اخلاقي موجب رشد و تعالي انسان به سوي كمال مي گردد.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : تهران
- : تهران
- : تهران - تهران - مرکز تخصصی قائم «عجلاللهتعالیفرجه»