چگونگي نگاه به فواصل آيات در تفسيرالميزان
فاصله پديده اي قرآني است كه نقش مهمي در زيبايي، نظم بخشي و انسجام آيات دارد و لازم دارد از جهات گوناگون مورد توجه و بررسي قرار گيرد. از جمله منابع مهم براي بررسي اين پديده كتب تفسيري مي باشد. يكي از اين تفاسير، تفسيرالميزان نوشته علامه طباطبايي است كه در اين پژوهش بدان پرداخته شده است. در زمينه فاصله ، عنوان هايي مانند كاركردها و نقش هاي تفسيري، انواع و چگونگي روابط فاصله به ويژه گونه هاي پيوند معنايي آن با محتواي آيه از اهميت بيشتري برخوردار است.
از كاركردهاي تفسيري فاصله در تفسير الميزان مي توان به تقويت و تاييد احتمالات تفسيري، دفع توهم، شبهه و ابهام از آيه و برداشت جكم اشاره كرد. در ارتباط و پيوند معنايي فاصله با محتواي آيه نيز مي توان به مواردي از پيوندهاي معاني اشاره كرد. در بحث ارتباط فاصله و محتوا در برخي آيات اظهارنظرهايي وجود دارد كه در تفسير الميزان علامه بدان اشاره نموده است.
بنابراين فاصله در پايان آيه به دليل ضميمه و سيطره اي بر محتواي آيه دارد از جايگاه مهم و حساس برخوردار است. اين جايگاه حتّي در تفسير آيه تاثير گذار است. گرچه موضوع اين نگارش ابتكاري بوده، امّا ضرورت دارد با مطالعه ديگر تفاسير به اين گونه افزوده شود.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : قم
- : قم
- : قم - قم - مرکز آموزش های غیر حضوری - سطح سه