بررسي الگوي مطلوب ارتباطات در فضاي مجازي بر اساس تفاسير الميزان و تسنيم
اين پايان نامه به بررسي موضوع مهم فضاي مجازي به عنوان فضايي موازي فضاي زندگي حقيقي پرداخته و در پي آن هست كه با توجه به جايگاه قرآن به عنوان منبع اصلي هدايت، انشالله بر مبناي آيات الهي الگوي مطلوبي براي ارتباطات محقق گرديده در اين فضا، ارائه نمايد.
محوري ترين بحث قرآني در اين تحقيق نظام ارتباطاتي مسلمين است كه ذيل ايه 200 سوره ال عمران در تفاسير بويژه تفسير الميزان و تسنيم مطرح گرديده است و به شان اجتماعي اسلام و اهميت همبستگي و ارتباط و پشتيباني مسلمين از هم براي تحقق اسلام اشاره نموده است.
فضاي مجازي به عنوان فضايي موازي فضايي حقيقي براي زندگي است، لذا الگوي ارتباطات اسلامي در فضاي حقيقي قابل توسعه به فضاي حقيقي است.
فضاي مجازي داراي سه لايه حاكميت، مديريت و محتوا مي باشد، بر اساس مباني قرآني در هر سه لايه، ضوابط و قواعدي براي ارتباطات مجازي وجود دارد. توسعه اينترنت تاثيرات و كاركردهاي متنوعي بر زندگي انسان ها داشته است كه از از اعتقادي و فكري گرفته تا سبك زندگي عملي، در همه عرصه ها نفوذ داشته است. بيشترين تاثير فن آوري هاي ارتباطات رايانه اي، تغيير مفهوم قدرت به اقتدار اطلاعاتي است كه زمينه نفوذ و استعمار اطلاعاتي را فراهم كرده است.
حفظ استقلال، امنيت و پرهيز از تكيه به كفار و بيگانگان از اصول و قواعد قرآني اين فضاست. حفاظت از گمراهي و محتواي نامطلوب و موانع انديشه ورزي، پرهيز از ايذاء مومنان، حرمت اشاعه شايعه، حرمت اشاعه فحشاء، حفظ حريم بين نامحرم از ضوابط لايه محتواست.
در نهايت راهكارهايي براي اصلاح الگو ارتباطات به مدل مطلوب قرآن، در عرصه هاي مختلف اجتماعي و خانوادگي ارائه گرديده است. اهم اين راهكارها راه اندازي بستر امن و مستعد حضور جامعه مومنين در فضاي مجازي با عنوان شبكه ملي اطلاعات است، در لايه مديريتي، حداكثر استقلال در عرصه توليد نرم فزارها مطلو است، در لايه هاي بعد در بستر خانواده حضور حداكثري والدين در نظارت و همراهي با فرزندان مطلوب است.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : قم
- : قم
- : مركز آموزشهاي غيرحضوري