بررسي شرط ايمان در مطلوبيت فعل اخلاقي
مطلوبيت فعل اخلاقي از جهات مختلف قابلبررسي است كه ازجمله بحثهاي قابلطرح، لحاظ كردن مقدار تأثير ايمان در آن است و لذا مسئله رساله حاضر در خصوص نقش ايمان در مطلوبيت فعل اخلاقي است كه با استفاده از منابع كلامي، تفسيري، روايي اماميه و اهل تسنن، با تكيه بر ادله عقلي برهاني و بهرهگيري از منابع فلسفه اخلاق به اين موضوع خواهد پرداخت.
فصل اول به كليات؛ يعني؛ به تبيين واژگان كليدي، ماهيت ايمان از منظر دانشمندان اسلامي، خصوصيات محوري ايمان، مفهوم كفر، اقسام آن، ماهيت اخلاق، قلمرو اخلاق، مطلوبيت اخلاق، تأثير نيت در رفتار، رابطه نيت و فعل اختياري، مؤلفههاي فعل اخلاقي، تفاوت اخلاق با آداب اجتماعي، ارتباط فعل با فاعل، اثرات متقابل ايمان و كفر با فعل اخلاقي ميپردازد و درنهايت بحث احباط و تكفير مطرح ميگردد.
در فصل دوم، به تبيين ادله موافقان شرطيت ايمان در مطلوبيت فعل اخلاقي، در دو محور ادله عقلي و ادله نقلي و نقد آنها نيز پرداخته خواهد شد.
در فصل سوم، ادله مخالفان شرطيت ايمان در مطلوبيت فعل اخلاقي مطرح ميگردد و در اين فصل نيز از استدلالات عقلي و نقلي بهره برده ميشود.
و در آخر به مهمترين نتايج سه فصل گذشته اشارهشده و نتيجهگيري ميشود و سپس منابع مورداستفاده در رساله با مشخصات تفصيلي خواهد آمد.
روش پژوهش حاضر آميزهاي تلفيقي است و روش دادهپردازي توصيفي، تحليلي، تحليلي انتقادي صورت ميگيرد و نتيجه آن تبيين ديدگاه دين اسلام در تأثير مثبت فعل اخلاقي بر زندگي دنيوي و اخروي انسان با تأكيد بر مطلوبيت فعل اخلاقي قاصرين، مستضعفين و فاقدين معرفت و عداوت يا خاليالذهنها، است.
- : سطح3
- : كلام اسلامي
- : قم
- : قم
- : صديقهكبري«س»