دلايل عقلي و نقلي همتايي قرآن و اهل بيت (عليهم السلام) در عصمت
در حديث ثقلين پيامبر (صلي الله عليه و آله)، اهل¬بيت (عليهم السلام)را در كنار قرآن قرار مي¬¬دهد و آن¬ها را همتا و شريك قرآن معرفي مي¬نمايد. با دقت در حديث ثقلين، ارتباط عميق و دو طرفه¬ي قرآن و عترت آشكار مي¬شود و اطلاق اين حديث، دلالت بر همتايي اين دو ثقل گران¬بها در تمام ابعاد وجودي دارد. پس اوصاف عقلي، قرآني و روايي هر يك از ايشان، براي همتاي او نيز اثبات مي¬شود. پژوهش حاضر با هدف بررسي دلايل عقلي و نقلي همتايي ايشان در بُعد عصمت، به روش توصيفي - تحليلي گردآوري شده است.
دلايل صرفا عقلي اين هماهنگي؛ قاعده¬ي لطف، ضرورت اتمام حجت و جلب اعتماد مردم و ... است. و برهان حكمت الهي، نقض غرض و عصمت لازمه اطاعت مطلق از مهم¬ترين دلايل وابسته به عقل مي¬باشد.
براي اثبات اين وجه همتايي، همچنين مي¬توان به دو دسته از آيات استدلال نمود: آياتي كه در بُعد فردي اوصافي مانند برتري، ذكر، حق، فرقان و گنجينه¬ي علم الهي را براي ايشان برشمرد. و آياتي كه هدايت، جهاني، جاودانگي و نور را از اوصاف اجتماعي آن¬ها ذكر مي¬كند كه به طور مستقيم و غير مستقيم بر عصمت ايشان دلالت دارد.
از بارزترين رواياتي كه مي¬توان براي استدلال به همتايي آن¬ها در عصمت تمسك كرد؛ احاديث ثقلين، سفينه¬النجاه و حبل¬الله است كه به طرق مختلف (شيعه و سني) از پيامبر (صلي الله عليه و آله) نقل شده است.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : سيستان و بلوچستان
- : زاهدان
- : حضرت نرجس«س»