اصفهان/ آشنایی با کتابخانه تخصصی فقه شیعه

شناسه خبر : 97289

1399/01/01

تعداد بازدید : 158

توسط : مینا ابراهیم نجف آبادی

کارگاه آموزشی پژوهشی آشنایی با کتابخانه ها در مرکز تخصصی ام الائمه نجف آباد توسط معاونت پژوهش برگزار شد.

معاونت پژوهش حوزه ام الائمه با معرفی بزرگترین کتابخانه و دانشنامه تخصصی فقه شیعه برای طلاب در این زمینه راه را برای تحقیق هموار نمودند و بیان داشتند:

نسخۀ سوم از نرم‌افزار «کتابخانه و دانشنامه تخصصی جامع فقه»، شامل متن هزار و  ۶۳۸ عنوان کتاب و رساله در دو هزار و ۸۵۸ جلد از منابع مهم در زمینه فقه، به زبان عربی و فارسی، از سوی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور تولید و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت.

به گزارش شبکه اجتهاد، برنامه «کتابخانه و دانشنامه تخصصی فقه ۳»، نسخه جدید نرم‌افزار جامع فقه است که در راستای دسترس‌پذیر کردن محتوای فقهی و همچنین تسهیل و تسریع در امر پژوهش و استنباط احکام نورانی اسلام تولید شده است. این نرم‌افزار و نسخه‌های بعدی آن، طی یک برنامه فازبندی‌شده در جهت استفاده حداکثری از آخرین دستاوردهای فناورانه پردازش متن و تکنیک‌های نوین هوش مصنوعی طراحی شده است.

در این نسخه تلاش شده است تا حداکثر آثار برجسته در زمینه محتوای فقهی گردآوری، رقومی‌سازی و عرضه شود. از سوی دیگر با توجه به گستره تولید محتوای تخصصی فقهی در دهه‌های اخیر و محدودیت‌های موجود، طی فرایندهایی تخصصی از بین این آثار کتب مرجع گزینش و در دستور کار چرخه تولید و فرآوری محتوا قرار گرفته و نهایتا عرضه شده‌اند.

همچنین در این نسخه به توسعه کمّی و کیفی مجموعه‌ فعالیت‌های پژوهشی سابق پرداخته شده است؛ از قبیل: تفکیک آیات الاحکام و استخراج بیشتر آیات در کتب جهت توسعه پژوهش‌های آیه‌محور، دسته‌بندی متون از حیث ابواب فقهی، توسعه تطبیقات قواعد فقهی با تکیه بر محتوای معاجم موضوعی فقهی و تحلیل محتوای جدید فقهی، پالایش لیست قواعد فقهی، فرآوری کتب جدید اصطلاحات و دائره‌المعارف‌های فقهی، برقراری ارتباط متون با شروح به‌صورت ماشینی و توسط نیروی خبره و….

شایان ذکر است که این نسخه از برنامه، در قالب جدید کتابخانه استاندارد رومیزی نور ارائه شده که قابلیت‌های جدیدی را برای پژوهشگران به ارمغان خواهد آورد؛ از جمله ارائه موتور جستجوی نسخه جدید نور با بهبود قابلیت رتبه‌بندی و پیراسته‌سازی نتایج، ارائه امکان مشابه‌یابی متون برای اولین بار در نرم‌افزارهای رومیزی، بهبود رابط کاربری و تسهیل دسترسی به امکانات برنامه از قبیل سربرگ‌های اصلی برنامه، شناسنامه کتاب و کتاب‌شناسی، بهبود ابزارهای جانبی از قبیل پژوه‌نگار، لغت‌نامه و ابزار قرآن و…