کرمان برگزاری جلسه نقد کتاب زن در اسلام با حضور سرکار خانم علاسوند در مدرسه علمیه سیرجان

شناسه خبر : 86623

1398/10/08

تعداد بازدید : 278

کرمان برگزاری جلسه نقد کتاب زن در اسلام با حضور سرکار خانم علاسوند در مدرسه علمیه سیرجان
نشست علمی نقد کتاب «زن در اسلام» تالیف «فریبا علاسوند» با حضور مؤلف این کتاب توسط مدرسه علمیه نرجسیه سیرجان برگزار شد.

نشست علمی نقد کتاب «زن در اسلام» تالیف «فریبا علاسوند»  با حضور مؤلف این کتاب توسط مدرسه علمیه نرجسیه سیرجان برگزار شد.

در این نشست که با همکاری شورای گفتمان انقلاب اسلامی، معاونت پژوهش مدیریت حوزه علمیه خواهران استان، توسط مدرسه علمیه سیرجان و  با حضور سرکار خانم دکتر علاسوند، مؤلف کتاب و طلاب و اساتید مدرسه علمیه نرجسیه سیرجان و تعدادی از اساتید و دانشجویان دانشگاه های شهر سیرجان برگزار شد ، در ابتدا، جناب حجت الاسلام والمسلمین آقای قناد زاده به معرفی دبیرخانه ی شورای گفتمان علمی  انقلاب اسلامی وتبیین مسئولیت های این دبیر خانه پرداخت. سپس سرکارخانم نورمندی از اساتید برجسته ی مدرسه علمیه سیرجان و سرکار خانم دکتر بلوردی از اساتید دانشگاه ضمن بیان نقاط قوت این کتاب، به بیان نقدهای خود در خصوص کتاب مذکور پرداختند. در ادامه، مولف کتاب، سرکار خانم علاسوند به برخی از نقدها پاسخ داده و برخی را پذیرفت . از جمله نقدهایی که توسط اساتید ناقد به این کتاب وارد شد، استفاده کردن مولف از تعابیرو اصطلاحات نامأنوس وبه کارگیری ادبیات سنگین بود که فهم مطالب کتاب را برای طلاب وتدریس آن را برای اساتید مشکل ساخته است .

مولف ارجمند  ضمن پاسخگویی به این نقد بیان داشت گرچه آسان نوشتن یک امتیاز محسوب می شود ولی باید گفت بین کتاب آموزشی با کتابی که صرفاً برای مطالعه است تفاوت وجود دارد .عدم فهم  طلاب نشان از اشکال داشتن  کتاب نیست؛ چرا که اگر قابل فهم باشد، نیاز به تدریس ندارد واگر اساتید در تبیین مباحث کتاب به مشکل برمی خورند به دلیل عدم تخصص لازم است. ایشان در ادامه اظهار داشت: بهتر است در مدارس سطح دو از اساتیدی که سطوح ومدارک عالی از جمله دکتری دارند استفاده شود. همچنین  به منظور ارتقاء بیشترمدرسان پیشنهاد داد در دوره های غیر حضوری موسسه مطالعات زنان از جمله دوره ی درس گفتار مشارکت نمایند. ایشان همچنین مطالعه ی نشریات مرتبط از جمله نشریه ی حورا را در این زمینه مؤثر برشمرد .

سپس سرکار خانم محمودآبادی یکی دیگر ازاساتید برجسته ی این مدرسه در بیان دیدگاه های خویش به این نکته اشاره کرد که : مسئله ای مثل حجاب که احتمالاًدر مباحث مؤلف محترم، ذیل عنوان تکالیف فردی قرار می گیرد، با توجه به اینکه جزء احکام فردی مرتبط با مردان است واز طرفی جزمباحث چالشی روز می باشد آیا اشاره ی به آن در کتاب  لازم نمی باشد ؟"

مولف کتاب در پاسخ به این نقد بیان داشت :اینکه برخی بحث های کتاب مفصل تر باشد از جمله مبحث حجاب به نظربنده هم خوب است . سعی می شود در ویراست های بعدی ودر تالیفات دیگر این مبحث گنجانده شود.

در ادامه سرکار  خانم بلوردی از اساتید برجسته ی دانشگاه آزاد اسلامی به بیان نقد های خویش پرداخت که از جمله آن، عدم همخوانی برخی از سرفصل ها با مطالب بیان شده در کتاب بود. همچنین ایشان به این نکته اشاره کرد که درفصل اول راجع به جایگاه شناسی صحبت شده و به ارزش پرداخته نشده است. سرکار خانم علاسوند در رد این نظر پاسخ داد : انتخاب فصلها وعناوین با دقت نظر انجام شده است. ایشان در پاسخ به نقد دوم ناقد، بیان نمود که جایگاه انسانی یعنی همان انسان بودن زن. برای اینکه این موضوع درجوامع مختلف قابلیت بحث را داشته باشد ،لازمه اش این است که بحث از انسان بودن زن مطرح شود. انسان بودن زن دوقرائت دارد که یکی از آنها قرائت فلسفی است. بر اساس حکمت صدرا جایگاه انسانی زن چه می شود؟ممکن است تفاوت در روح پیدا کند .تمامی آیتم ها وجملاتی که در بحث فلسفه آورده شده ،همه با توجه به بحث زن در انسان بودن است. بحث دیگر، بحث ارزشی زن و جایگاهش در اخلاق است. محتوای کتاب اصلاً تکراری نیست ،جملاتی که آورده شده ناظر به جایگاه ارزشی است .

درپایان حضار در جلسه نیز به بیان انتقادات خود پرداخته و اظهار داشتند:  باتوجه به اینکه این کتاب تحت عنوان «زن در اسلام» می باشد، ولی مطالعه ی این کتاب ما را قانع نمی کند واحساس رضایتمندی از زن بودن خود نمی کنیم. خانم دکتر علاسوند به این نقد  پاسخ داد که : عدم احساس رضایتمندی بعد از مطالعه ی کتاب ومطرح نشدن همه ی شبهات دراین کتاب، در مجموع یک نوع مغالطه است .این کتاب برای پاسخ به شبهات حقوقی نیست. مسأله شبهات حقوقی، بحث ژورنالیستی مطالعات زنان است .

ایشان در ادامه ی پاسخ این نقد افزود: هیچگاه یک کتاب نمی تواند حاوی همه ی مسائل باشد پس طبیعتاً این کتاب هم بنا ندارد تمام شبهات را مطرح کند وشمارا اقناع سازد وبه فرد احساس رضایت بدهد .احساس رضایت یک مسأله علمی نیست .

اخبار مرتبط