به گزارش پایگاه خبری معاونت پژوهش مدرسه علمیه تخصصی حضرت نرجس (سلام الله علیها) زاهدان، کرسی آزاداندیشی با عنوان «نقش زنان در تأمین حق امنیت خانواده؛ تعامل یا تقابل با آزادی» با حضور سرکارخانم رحمانی پور (ارائه دهنده)، سرکارخانم احمدی (ناقد) و سرکارخانم کوهستانی (دبیر علمی جلسه) روز شنبه مورخ 25 اسفندماه به صورت حضوری و مجازی در سطح استان برگزار گردید.
سرکارخانم رحمانیپور، در جوامع گوناگون، بهویژه جوامع اسلامی، چگونگی تعامل نقشهای زنان در خانواده با حقوق فردی و اجتماعی آنها از مباحث مهم و جاری است. زنان در خانواده نقش مهمی در تأمین امنیت و آرامش دارند که شامل حفاظت از اعضای خانواده و ایجاد محیطی عاطفی، روانی و اجتماعی سالم برای رشد و توسعه میشود. در ظاهر، این نقش ممکن است با مفهوم آزادی فردی در تعارض باشد، اما در واقع، امنیت خانواده و آزادی فردی زنان میتوانند مکمل یکدیگر باشند.
ایشان در ادامه به اهمیت خانواده در اسلام اشاره کردند که قرآن کریم، به عنوان منبع اصلی هدایت در اسلام، بخش قابل توجهی از آیات خود را به تنظیم روابط خانوادگی، حقوق و وظایف اعضا اختصاص داده است. اسلام خانواده را نهادی مقدس و بستر رشد و تعالی معنوی میداند و بر خلاف دیدگاههای مادیگرایانه، تأکید دارد که خانواده باید محیطی برای آرامش، محبت و تربیت باشد. زنان در این نهاد نقش محوری دارند و با عطوفت و مدیریت عاطفی خود، به پایداری کانون خانواده کمک میکنند. در اسلام، آزادی فردی زنان در چارچوبی مشخص و در راستای کمال انسانی تعریف شده است. این آزادی با مسئولیتپذیری همراه است و با نقشهای خانوادگی زنان در تضاد نیست. بلکه، امنیت خانوادگی که زنان در تأمین آن نقش دارند، زیرساختی برای رشد فردی و اجتماعی آنها فراهم میکند.
سرکارخانم احمدی در نقد مطالب فرمودند: نقش امنیت سازی زنان در خانواده با آزادی آنها در تضاد است. زیرا این نقش اغلب به زنان تحمیل می شود و انتخابی واقعی نیست. نابرابری در توزیع مسئولیت ها باعث محدود شدن حقوق و آزادی زنان می شود. زنان در این نقش مسئولیت زیادی دارند اما آزادی کافی در تصمیم گیری ندارند. این مسئولیت آزادی فردی زنان را در انتخابهای شخصی و حرفه ای محدود می کند. تجربیات جهانی نشان داده اند که آزادی بیشتر زنان باعث کاهش امنیت خانواده نشده، بلکه آن را بهبود بخشیده است.
بنابراین تقابل میان امنیت خانواده و آزادی زنان یک مسئله ی واقعی است که نباید نادیده گرفته شود. اگر می خواهیم زنان واقعاً آزاد باشند باید این نقش را باز تعریف کنیم تا تأمین امنیت خانواده یک مسئولیت مشترک میان زن و مرد باشد نه باری که تنها بر دوش زنان گذاشته شود.
سرکارخانم کوهستانی در جمع بندی مباحث مطرح شده گفتند؛ با توجه به آنچه گفته شد، روشن است که نقش زنان در تأمین حق امنیت خانواده، با آزادی زن تقابل نداشته بلکه در تعامل با اوست. در اسلام، زنان دارای جایگاه والایی هستند و نقش مهمی در خانواده و جامعه ایفا میکنند، با حقوق و آزادیهایی که با مسئولیتپذیری و کمال انسانی در تعامل است. نقش مادری و همسری فرصتهایی برای رشد فردی و اجتماعی زنان فراهم میکند و فعالیت اجتماعی زنان نباید با ارزشهای معنوی و نقش محوری آنها در خانواده در تعارض باشد. تقسیم مسئولیتها باید عادلانه بوده و هیچ اجباری بر زنان برای ایفای نقشهای سنتی وجود ندارد.