سیستان|مدرسه علمیه تخصصی حضرت نرجس (س)|زاهدان

کرسی آزاد اندیشی با موضوع:«تبیین رویکرد جنسیتی اسلام با تأکید بر نقش زنان»

شناسه خبر : 134141

1402/02/31

تعداد بازدید : 140

کرسی آزاد اندیشی با موضوع:«تبیین رویکرد جنسیتی اسلام با تأکید بر نقش زنان»
به گزارش پایگاه خبری مؤسسه آموزش عالی حوزوی نرجس (سلام الله علیها) کرسی آزاد_اندیشی با عنوان: «تبیین رویکرد جنسیتی اسلام با تاکید بر نقش زنان» با «ارائه سرکار خانم دکتر میرعلی‌ملک» و «نقد سرکارخانم دکتر بلوکی» و «داوری سرکارخانم دکتر زارعی» برگزار گردید.

خانم دکتر میرعلی ملک ابراز داشتند، جنس و جنسیت یکی از مسائلی است که در حوزه های مختلفی درباره آن بحث و نظر است. از حوزه فیزیولوژیک، جنس مربوط به زن و مرد است. از لحاظ جامعه شناسی، مجموعه رفتارها و صفات اجتماعی هر جنس را اگر متمایز در نظر بگیریم، جنسیت را در برمی‌گیرد. آیات و روایات نیز نسبت به دیدگاه جنسیتی توجه خاصی صورت گرفته است. حال اگر رویکرد باورمندانه نسبت به آموزه‌های قرآنی و روایی در این زمینه نداشته باشیم و از حوزه شناختی و معرفتی به آن نگاه نشود، قطعا دچار چالش خواهیم شد. به عنوان نمونه یکی از ویژگی‌های زنان رعایت عفاف و حجاب است، اگر این باورمندی در فردی ایجاد نشود و یا در حوزه شناختی و معرفتی دچار چالش شود، نمی‌تواند رویکرد و رفتار مناسب و مطلوب را اتخاذ کند که نتیجه آن را در اغتشاشات اخیر کشور و مسئله حجاب مشاهده نمودیم.

ایشان افزودند: در مطالعات انسان شناختی حداقل 4 رویکرد نسبت به انسان قابل طرح است:

_ رویکرد طبیعی

_ رویکرد اجتماعی

_ رویکرد فلسفی

_ رویکرد دینی

وی با اشاره به جایگاه زن در اسلام تأکید کردند: مسائل متعددی در مورد مقام زن از قرآن کریم قابل استفاده است که برخی از آن ها عبارتند از؛ زن؛ مایه آرامش زندگی، مقام مادری و ...

 

استاد منتقد؛ سرکار خانم دکتر بلوکی، ضمن تأیید مبانی بحث، به برخی از آیات مورد استدلال خانم دکتر مناقشه کردند؛ به عنوان نمونه آیه «و خلق لکم من انفسکم ازواجا ...» دلالت بر مایه آرامش بودن زن به تنهایی نمی کند، بلکه با بازگشت «ها» به «انفس» این نتیجه گرفته می‌شود که هر یک از زن و مرد مایه آرامش یکدیگرند؛ زن مایه آرامش مرد و مرد مایه آرامش زن است.

خانم میرعلی‌ملک در پاسخ به نقدهای وارد شده از جمله آیه فوق فرمودند؛ دلیل استناد به آیات برای اثبات جایگاه زن در قرآن است نه برتری بودن. در کنار مرد به زن هم توجه شده و مورد خطاب قرار گرفته است.