در نشستی علمی که به همت معاونت پژوهشی برگزار شد، سرکار خانم وحیده محمدلو، استاد و مشاور حوزه علمیه الزهرا (س) خوی، یکی از اساتید برجسته حوزه علمیه الزهرا سلام الله علیها-شهرستان خوی، کتاب «خار و میخک» اثر شهید یحیی سنوار را به عنوان اثری مهم در ادبیات مقاومت معرفی و تحلیل کردند. این رمان که در دوران حبس طولانی نویسنده در زندانهای رژیم صهیونیستی به رشته تحریر درآمده، نه تنها اثری ادبی، بلکه سندی تاریخی از روحیه مقاومت و ایستادگی مردم فلسطین به شمار میآید.
سرکار خانم محمدلو، در ابتدای معرفی، به شخصیت تاثیرگذار شهید یحیی سنوار اشاره کردند که پس از ترور شهید اسماعیل هنیه، به ریاست دفتر سیاسی حماس منصوب شد و تا زمان شهادت، این مسئولیت را به عهده داشت. استاد با اشاره به جایگاه ویژه شهید سنوار در مقاومت، او را بهعنوان یکی از طراحان برجسته عملیات «طوفان الاقصی» معرفی کردند که نبرد مردم فلسطین را به قیام عاشورا و حماسه حسینی تشبیه کرده و بر ادامه این مسیر با الهام از واقعه کربلا تأکید داشت.
ایشان به نمادهای ادبی رمان «خار و میخک» نیز پرداختند و بیان کردند که «خار» در این اثر، نمایانگر دردها، رنجها و سختیها و «میخک» نمادی از شادیها و پیروزیها است. به گفته سرکار خانم محمدلو، سنوار با بهکارگیری این دو نماد، توانسته است به شکلی هنرمندانه، جنبههای مختلف زندگی سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مردم فلسطین را بازتاب دهد. نویسنده در مقدمه کتاب، تأکید کرده که حوادث ذکر شده یا تجربیات شخصی او هستند یا وقایعی که از زبان دوستان، همسایگان و نزدیکانش شنیده و به شکلی واقعی به ثبت رسانده است.
استاد ارجمند، در ادامه به یکی از جملات سنوار درباره امام علی (ع) اشاره کردند که برای او، نماد ایمان به سرنوشت و شجاعت در برابر مرگ بود. سنوار، با الهام از سخن امام علی که «دو روز در زندگی انسان هست: روزی که مرگ سرنوشت تو نیست، و روزی که مرگ سرنوشت تو است»، ایمان داشت که اگر مرگ در تقدیر او باشد، هیچ قدرتی نمیتواند از آن جلوگیری کند. همچنین، سرکار خانم محمدلو با اشاره به اقدامات مکرر رژیم صهیونیستی برای ترور شهید سنوار، تأکید کردند که این اقدامات اگرچه نتوانست مقاومت او را در هم بشکند، اما نشانگر تأثیرگذاری عمیق او در جبهه مقاومت بود.
دشمن در پی آن بود که با استفاده از ابزارهای رسانهای، نه تنها سنوار، بلکه سایر چهرههای برجسته مقاومت را تخریب کند و از تأثیرگذاریشان بکاهد. در این جلسه بر اهمیت هوشیاری نسبت به ابزارهای رسانهای دشمن تأکید شد و توصیه شد که در برابر تلاشها برای تخریب شخصیتهای برجسته مقاومت، با آگاهی و هوشمندی عمل کنیم. در پایان نشست، کتاب «خار و میخک» بهعنوان اثری ارزشمند که علاوه بر روایت زندگی در سایه جنگ، نگاهی اصیل و بیواسطه به تاریخچه و روحیه مردم فلسطین ارائه میدهد، مورد تقدیر و توجه قرار گرفت.
گفتنی است این نشست روز دوشنبه 14 آبان 1403 در سالن اجتماعات حوزه علمیه الزهرا (سلام الله علیها)- شهرستان خوی برگزار گردید.