به گزارش معاونت پژوهش، اولین جلسه از سلسله نشستهای قرآنی، با موضوع رابطه فرزندان و والدین، روز شنبه مورخ 7 مهرماه 1403 برگزار گردید.
استاد محترم حجت الاسلام والمسلمین آقای بهشتی در ابتدای بحث، خود را شاگرد مکتب قرآنی حجت الاسلام و المسلمین آقای قرائتی معرفی نمودند و به فعالیتهای این عالم در زمینهی بیان ساده، شیرین و قابل انتقال مفاهیم قرآنی اشاره نمود.
استاد گرانقدر، حجت الاسلام و المسلمین، آقای محسن قرائتی مسائل روز انسان معاصر را با معارف قرآنی تبیین و بررسی میکنند و تنها گوشهای از نتیجهی سالهای مجاهدت ایشان در راه قرآن، تربیت شاگردان و مبلغان متعدد، برنامهی تلویزیونی درسهایی از قرآن، مجموعهی تفسیر ترتیبی نور و همچنین کتابهای تفاسیر موضوعی است.
استاد محترم در ادامه نکات مهمی را به طلاب عزیز گوشزد نمود:
- ضرورت قرائت قرآن کریم یک دور کامل با ترجمه و تفسیری شیرین، کوتاه و قابل انتقال برای طلاب.
- ضرورت الگوگیری از روش سخنرانی نبی اکرم؛ ایشان مخاطبان خود را موظف میکردند که مطالب بیان شده را برای حداقل ده نفر بازگو کنند.
- ارائهی تعریفی ساده از تفسیر قرآن کریم
حجت الاسلام بهشتی پس از بیان این مقدمه به بیان نکات تفسیری آیات 15 الی 19 سورهی احقاف پرداخت.
موضوع خانواده پس از عقاید، پرتکرارترین موضوع قرآنی و قابل تقسیم به چهار دسته است:
۱- مربوط به مناسبات انسان با نسل قبل (شامل والدین، اجداد و نیاکان)
۲- مناسبات انسان با نسل حاضر (مانند رابطهی همسران با یکدیگر)
۳- مناسبات انسان با نسل بعدی (فرزندان، نوادگان و ذریه)
۴- مناسبات انسان با بستگان
معمولاً در قرآن مجید، احسان به والدین همراه با توحید مطرح شده است که دال بر توازن و موازات رابطهی انسان با پدر و مادر است اما تنها در سورهی احقاف به دو دلیل به طور خاص به جایگاه مادر اشاره شده است. در روایات نیز نیکی و احسان به مادر بیشتر از پدر مورد سفارش قرار گرفته است. انسان نسبت به احقاق حق والدین خود دو گونه است یا محسن است و یا ظالم.
در پایان استاد بزرگوار برای جلسهی آینده، طلاب را موظف نمود که محتوای یک سخنرانی پنج دقیقهای را دربارهی مناسبات فرزندان و والدین با تحقیق و پژوهش آماده نمایند.