کرمانشاه|مدرسه علمیه زینب کبری (س)|هرسین

نشست پژوهشی «لزوم وجود ولایت فقیه در جامعه»

شناسه خبر : 147248

1403/07/12

تعداد بازدید : 11

نشست پژوهشی «لزوم وجود ولایت فقیه در جامعه»
در مدرسه‌ی علمیه‌ی زینب کبری (س) هرسین نشست پژوهشی «لزوم وجود ولایت فقیه در جامعه» در روز چهار‌‌‌شنبه مورخ: 1403/07/04 برگزار شد.

استاد مدرسه‌ی علمیه، در ابتدای جلسه ضمن یادآوری آغاز هفته‌ی مقدس و سالگرد شروع هشت سال جنگ تحمیلی، به بیان علل ضرورت وجود ولایت فقیه در جامعه پرداخت. وی تصریح کرد اگر بخواهیم به طور خلاصه ضرورت ولایت فقیه و ادله‌ی آن را بیان کنیم، باید بگوییم:

  • در جامعه اموری وجود دارد که حفظ نظام اجتماعی به آن‌ها بستگی دارد و جزء وظیفه افراد جامعه نیست مثل قضاوت و ولایت بر امور و حفظ نظم داخلی و مرزها و دستور جنگ یا دفاع در صورت حمله دشمنان

این کارها بر عهده هر کسی نیست بلکه مسئول جامعه، عهده‌دار آن است.

  • دین اسلام دینی است سیاسی و دستورات آن به امور عبادی محدود نیست بلکه بیش‌تر دستورات اسلام درباره اداره‌ی شهرها و نظم اجتماع و تأمین سعادت دنیوی و أخروی است از قبیل احکام معاملاتی، سیاسی، جزایی و قضایی و مالیات‌هایی که دولت اسلامی به وسیله‌ی آن‌ها اداره می‌شود مانند خمس و زکات.

به همین دلیل شیعه و سنی بر ضرورت وجود رهبر و حاکم اسلامی اتفاق نظر دارند. و این امر از ضروریات اسلام است هر چند در شرایط و خصوصیات رهبر و نوع تعیین آن در میان شیعه و سنی اختلاف است.

  • اداره‌ی شهرها از مسایل روحانی و دینی مردم جدا نیست از صدر اسلام سیاست و دین با هم آمیخته بوده و رسول اکرم (ص) شخصاً امور مسلمین را اداره می‌نموده است و انجام امور جامعه را بر عهده داشتند، حاکم و عامل تعیین می‌کردند و خمس و زکات و مالیات‌های شبیه به آن را طلب می‌کردند. خلفای پس از رسول خدا (ص) نیز بر همین روش و سیره رفتار می‌کردند مثلاً امام جماعت مسجد، حاکم هم بود و این روش ادامه داشت و حتی مساجد جامع در کنار ساختمان حکومتی ساخته می‌شدند و خلفا، خود نمازهای جمعه و عید را اقامه می‌کردند و به مسائل حج می‌رسیدند. این امور که بیان شد از امور اجتماعی و ضروری شیعه بود که شیعه در عصر ائمه (ع) به خاطر پراکندگی و نداشتن قدرت نمی‌توانستند آن را اقامه کنند و ائمه (ع) آنان را از رجوع به حکام جور منع می‌کردند. آیا ممکن بوده است که ائمه (ع) شیعه را از رجوع به حکام جور نهی کنند و در عین حال به این امور بی‌توجه باشند و شیعه را بلاتکلیف رها کرده و کسی را معین نکنند تا شیعه در حل اختلافات یا تصرف در اموال بی‌مالک و بی‌دفاع که خدا راضی نیست به آن‌ها بی‌توجهی شود، به آنان رجوع کنند؟!

به هر تقدیر ما قطع داریم که یاران ائمه (ع) در این مورد به ائمه (ع) رجوع، از ایشان سؤال کرده‌اند و آنان هم پاسخ داده‌اند و برای شیعه کسانی را نصب کرده‌اند تا در صورت عدم دسترسی به امام به آنان رجوع کنند. و باز قهری و قطعی می‌دانیم که امام فقیه عادل را برای این امر نصب می‌کرده‌اند.

ایشان در پایان جلسه با جمع‌بندی موضوع ولایت فقیه و ضرورت وجود آن در جامعه، آمادگی خود را برای انجام فعالیت‌های پژوهشی و تدوین انواع متون تحقیقی در این زمینه با طلاب حوزه علمیه، اعلام نمود.