در این نشست حجت الاسلام علی اصغر فضیلت به ایراد سخنان خویش در این موضوع پرداخت و گفت:
در تعریف خانواده میتوان گفت: خانواده کوچکترین نهاد اجتماعی است که دارای جسم و روح میباشد و جسم او شکل، ساختار و هویت فیزیکی خانواده است که حداقل از یک مرد و یک زن در چهارچوب رابطه حقوقی عاطفی شکل میگیرد و روح او موجودیتی جاری، عمیق ،گسترده و تو در تو است.
وی گفت: اهمیت نهاد خانواده در آن است که انسان را در شبکهای از روابط عاطفی، اجتماعی، تاریخی و تربیتی خاص قرار میدهد و برای انسان میراث فرهنگی به ارمغان میآورد.
استاد این نشست ادامه داد: خانواده ارتباط و همراهی روح دو یا چند انسان می باشد و این ارتباط و همراهی در بینشها و باورها خود را نشان میدهد.
وی با اشاره به آیات 21 سوره مبارکه روم وَ مِنْ آياتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْواجاً لِتَسْكُنُوا إِلَيْها وَ جَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً، منشا کارکردها و کنشهای خانواده متعالی را دستیابی به آرامش و محبت و مودت بیان نمود.
فضیلت تاکید کرد: از لوازم تعالی خانواده، تعدیل و کنترل گرایشات غریزی می باشد که از جمله آن ها تامین نیاز عاطفی و تقویت مهارتهای ارتباطی، آگاهی از فرصتها و تهدیدهای غریزی که شامل فضائل و رذائل اخلاقی است میباشد.
وی ادامه داد: از دیگر لوازم تعالی خانواده، تقویت حراست از گرایشات فطری است. مانند گرایش به نیایش و معنویت، گرایش به زیبایی، گرایش به دانایی و توجه به علم و دانش و تاکید بر کسب آگاهی بیشتر.
وی ادامه داد: از دیگر ملزومات تعالی خانواده تقویت حراست از گرایشات فطری نیز میباشد. مانند گرایش به نیایش و معنویت، گرایش به زیبایی، گرایش به دانایی و توجه به علم و دانش و تاکید بر کسب آگاهی بیشتر می باشد.
استاد این نشست با اشاره به آیه کریمه الا بذکرالله تطمئن القلوب و محور بودن ذکر خداوند متعال در زندگی ادامه داد: از آثار معنویت محوری خانواده با توجه به الگوی خدا محوری درآن این است که حالتهای نفسانی و نامطلوب مانند اضطراب و دلهره، تردید و سردرگمی، ناامیدی و غم کاهش یا زوال یابد.
وی گفت: با توجه به این که یک خانواده متعالی دارای هویت می باشد شاخصه های متعالی بودن آن عبارت است از: برخورداری از عزت نفس، برخورداری از اعتماد به نفس، دوری از ظلم فساد و گناه، داشتن زمینه ایمان به علاوه عمل صالح .
فضیلت تاکید کرد: از شاخصه های مهم خانواده متعالی ارتباط کلامی مناسب و گفتگو می باشد که بهترین و مهمترین راه برقراری ارتباط است و والدین با گفتگو میتوانند خواستهها، توقعات، احساسات و تمایلات خود را بازگو کنند و با گوش دادن موثر به صحبتهای فرزندان میتوانند با احساسات، نقطه نظرات، رازهای نهفته درونی آنان آگاه شوند.