در ابتدا استاد مربوطه، سرکار خانم نجمه دهقانی، روایتی از امام صادق (علیه السلام) را بیان کرد: حضرت فرمودند: "آگاه باشید! برای خدا حرمی است و آن مکّه است، و برای پیامبر خدا حرمی است و آن مدینه است، و برای امیرمؤمنان حرمی است و آن کوفه است. آگاه باشید! حرم من و فرزندان بعد از من قم است".پس از رحلت پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) ، امامان معصوم و شیعیان پیوسته مورد ظلم و ستم غاصبان حکومت قرار می گرفتند. در چنین اوضاع سیاسی، شیعیان به عنوان اعتراض به حکومتهای غاصب، با راهنماییهای آشکار و پنهان ائمه اطهار(ع )از شیوه های «قیام و شهادت» یا «مهاجرت» استفاده می کردند. در این مهاجرت ها زنان نیز همپای مردان در صحنه های سیاسی و اجتماعی حضور چشمگیری داشتند و با پوشش تشکیلاتی در نقل و انتقال پیامها و اطلاعات و اموال شیعیان نقش بسزایی داشتند.حضرت معصومه(سلام الله علیها) از جمله بانوانی بود که در زمان مأمون، به دنبال مهاجرت اجباری امام رضا(علیه السلام) به بهانه دیدار امام از مدینه به ایران هجرت کرد.
ایشان در ادامه بیان کرد: دختران امام موسی کاظم(علیه السلام) در دوران حساس و خفقان عباسی هر یک بنا به توانایی و تکلیف خویش، مسئولیت های مهمی ایفا کردند.در میان دختران امام کاظم (ع)حضرت فاطمه معصومه(س)، همچون اجداد طاهرینش، با تأسی به حضرت زینب (س) در مقابل تهدیدها و فشارهای حکومت ظالم علیه خاندان اهل بیت (ع ) علاوه بر فعالیت های علمی و روایی و بیان احادیث شیعه در خصوص غدیر خم، ولایت و امامت، در حرکتی سیاسی ـ اجتماعی، همراه برادران خویش به عرصه مبارزه وارد شد و هجرت را به عنوان عامل اعتراض به وضعیت موجود و حکومت وقت برگزید.عشق و علاقه حضرت به امام رضا (ع) علاوه بر ابعاد دیگر، از بعد رابطه عاطفی و شخصی نیز بود، آن چنان که وی هرگز نمی توانست دوری از برادر را تحمّل کند. از این رو، به شوق دیدار برادر راهی مرو گردید.در ادامه علل دیگر مهاجرت حضرت بیان شد.
در انتهای جلسه چند کتاب مربوط با بحث معرفی شد: حضرت معصومه علیهاالسلام (زندگانی و فضائل) فرید مسعودی ، فروغی از کوثر نوشته الیاس محمدبیگی.