مدرسه علمیه حضرت خدیجه -سلام الله علیها-شهرستان بهاباد

یزد- نشست علمی پژوهشی با موضوع «بانوان ایرانی-رسالت زینبی»

شناسه خبر : 105274

1399/12/27

تعداد بازدید : 181

یزد- نشست علمی پژوهشی با موضوع «بانوان ایرانی-رسالت زینبی»
به گزارش خبر گزاری مدرسه علمیه حضرت خدیجه -سلام الله علیها-شهرستان بهاباد، نشست علمی پژوهشی با موضوع «بانوان ایرانی-رسالت زینبی» باسخنرانی بی بی سادات رضی بهابادی دانشیارو عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا-سلام الله علیها- تهران به صورت مجازی در سامانه سیما برگزار شد:

به گزارش معاون پژوهش مدرسه علمیه حضرت خدیجه- سلام الله علیها-خانم رضی ضمن تسلیت رحلت شهادت گونه حضرت زینب -سلام الله علیها-گفت: ما بانوان باید از حضرت زینب سلام الله علیها الگو بگیریم .حضرت زینب -سلام الله علیها -نه تنها الگوی ما زنان هستند بلکه الگوی زنان و مردان جهان و یک الگوی کامل هستند. به تعبیر مقام معظم رهبری ایشان الگو برای زنان و مردان بزرگ عالم یعنی همه مردان و زنان هم نه زنان و مردان بزرگ عالم .درحقیقت این خاصیت تمدن اسلامی است که یک زن می‌تواند به جایگاهی برسد که الگوی تمام بشریت شود. همچنان که در آیات سوره مبارکه تحریم به این مسئله اشاره شده در آیات پایانی این سوره صحبت از نقش الگوی زنان است .دراین سوره هم زنانی که  سمبل زنان کافر هستند،معرفی شده و هم زنانی که به عنوان اسوه زنان مومن شناخته شده‌اند. در این صورت ابتدا زن نوح و زن لوط علیهما سلام  به عنوان الگوی زنان کافر شناخته شده اند در عین حالی که انتصاب و وابستگی به بیت نبوت داشتند اما از این موقعیت استفاده نکردند در مقابل همسر فرعون جناب آسیه به عنوان الگوی مومنان مطرح می شود حضرت آسیه با ایمانی که به حضرت موسی آوردند و شکنجه هایی که فرعون نسبت به ایشان داشت دعا می کنند و از خداوند درخواست خانه ای در بهشت و در حقیقت نجات از فرعون و نجات از گروه ظالمانه را مطرح می‌کنند

ایشان در ادامه افزود:مقام معظم رهبری تعبیر بسیار زیبایی دارند و مقایسه ای می کنند بین حضرت زینب –سلام الله علیها- و حضرت آسیه . حضرت آسیه با آن عظمت و بزرگی وقتی که دعا کرد گفت: مرا ازفرعون و از گروه ظالمان نجات بده و خانه‌ای در بهشت برای من قرار بده .اما حضرت زینب به عنوان یک الگو بسی فراتر از حضرت آسیه هستند ایشان بحث نجات را مطرح نمی کنند بلکه می‌گویند خدایا این قربانی را از از من قبول کن.

وی گفت:وقتی به زندگانی حضرت زینب –سلام الله علیها- می نگریم،می بینیم که حضرت زینب –سلام الله علیها- محضر هفت معصوم را درک کرده اند،مادرشان حضرت فاطمه –سلام الله علیها- پدربزرگشان حضرت محمد-صلی الله علیه و آله وسلم- پدرشان حضرت علی –علیه السلام-وهم چنین محضر  امام حسن و امام حسین -علیهما السلام-  و محضر امام سجاد-علیه السلام- و دوران کودکی امام باقر-علیه اسلام-را درک کرده بودند.ایشان ۱۰ سال در محضر امام حسن –علیه السلام- و ۱۰ سال در محضر امام حسین- علیه السلام-  را درک کرده بودند .قطعاً چنین بانویی باید نقش الگویی برای امت اسلام پیدا کند ولی در عین حال نباید این بهانه‌ای برای ما باشد و بگوییم این انتصابات تاثیرگذار بوده است ،هرچند که این انتصاباتبین بی تاثیر نیست .اما همان طور که دیدید در مورد همسر لوط و همسر حضرت نوح این انتصابات فایده و سودی نبخشید مهم این است که خودمان تلاش کنیم و از این بزرگانالگوگیری کنیم.

استاد دانشگاه در ادامه افزود: نقش حضرت زینب –سلام الله علیها-در کربلا به صورت ویژه جلوه گر شده است ،به عنوان ناجی اسلام و ناجی تاریخ در حادثه کربلا تلقی می شوند .در حقیقت کسی بودند که باعث شدخون بر شمشیر پیروز شود، باعث پیروزی اسلام و قرآن شدند.

ایشان به سخنانی از مقام معظم رهبری اشاره کرد و فرمود مقام معظم رهبری تعبیرات زیبایی دارند ،ایشان می فرمایند :ماجرای امام حسین –علیه السلام- نجات بخشی یک ملت نبود، نجات بخشی یک تاریخ بود. امام حسین –علیه السلام-خواهرش زینب –سلام الله علیها-و اصحاب و دوستانش با این حرکت تاریخ را نجات دادند.

همچنین در جای دیگر مقام معظم رهبری می‌فرمایند: مضمون این که می گویند ،در حادثه کربلا خون بر شمشیر پیروز شد عامل این پیروزی حضرت زینب –سلام الله علیها- بود، و گرنه این خون در کربلا تمام می‌شد، ظاهراً می‌شد یک حادثه نظامی با شکست ظاهری برای نیروی حق و پیروزی بر سپاه یزیدیان .اما آن چیزی که باعث شده شکسته ظاهری نظامی تبدیل به یک پیروزی شود، روش و منش حضرت زینب –سلام الله علیها- بود.و با آن کار خودشان نشان دادند که یک زن چقدر می تواند نقش داشته باشد. یک زن در حاشیه تاریخ نیست ،در متن حوادث مهم تاریخی می‌تواند قرار بگیرد.و حضرت زینب –سلام الله علیها- با صحبت های خودشان در حقیقیت یزیدیان را تحقیرکردندو  داغ ننگ ابدی به پیشانی یزیدیان وامویان  زدند و این کار فقط از زنی بر آمد به نام حضرت زینب کبری –سلام الله علیها- که این ویژگی های زنانه را به یک عزت مجاهدانه و جهاد بزرگ تبدیل کردند.

ایشان در ادامه افزود: به تعبیر مقام معظم رهبری ینب کبری – سلام الله علیها- از اولیا الله است .اسلام را عزیز کرد. قرآن را عزیز کرد.

پس حرکت و همت ما باید حرکت و همت زینبی باشد حرکت ما باید عزت جامعه اسلامی باشد به تعبیر خودمان نباید طوری باشد که فقط سر در لاک خودمان فرو کرده باشیم و فقط به زندگی خودمان بیاندیشیم .باید تدبیر وسیعی داشته باشیم و به فکر عزت جامعه اسلامی باشیم و نباید بگوییم که این افراد از خاندان نبوت هستند و ما نمی‌توانیم مانند آنها باشیم.

رضی با اشاره به این سخن امام علی –علیه اسلام- در نامه 45 نهج البلاغه اشاره کرد که امام–علیه اسلام- به عثمان بن حنیف فرمود:شما نمی توانید مثل من باشید و لکن من  را باورع  و  پوشش  و سداد و درستی یاری کنید،بیان کرد که ماهم میتوانیم با رعایت حجاب و عفت و پاکدامنی می توانیم حضرت زینب –سلام الله علیها-را یاری کنیم.

ایشان در ادامه به سایر ویزگی های حضرت زنب –سلام الله علیها-  اشاره کرد و گفت:از دیگر ویژگی های حضرت زینب –سلام الله علیها- که باعث شد موفق باشند ،موقعیت شناسی ایشان بود .ایشان موقعیت شناس بودند و سریع هم انتخاب می‌کردند .مقام معظم رهبری هم تاکید دارند که به وظیفه در همان لحظه عمل کنید .مثل کار توابین که در جریان کربلا حضور نداشتند و خون ها ریخته شد اما فایده چندانی هم نداشت .پس باید عمل به لحظه به موقع و با بصیرت همراه باشد، که حضرت زینب این موقعیت شناسی را داشتند و انتخاب هایشان صحیح و به موقع بود و عمل به تکلیف می کردند.

وی گفت:حرکت حضرت زینب –سلام الله علیها-در دو جا مثال‌زدنی است ،یک :حرکت اسارت به کوفه و شام .دو :آمدنشان به زیارت کربلا در اربعین.

یزید که  نمی‌توانست افشاگری‌های خاندان اهل بیت را در شام تحمل کند بنابر این آنها را به سمت مدینه فرستاد که اهل بیت در بین راه به زیارت کربلا مشرف شدند این زیارت اربعین بسیار مهم است. تکرارها مهم است .رهبر ا نقلاب مرتب بحث فتنه ۸۸ را مطرح می‌کنند و در حقیقت می گویند این جریان خطرناکی بود که انقلاب ما را تا لبه پرتگاه برد و مبادا مردم  این جریان را فراموش کنند و یا انحراف ساده تلقی کنند. این خودش یک نوع آمادگی است برای ایجاد جامعه مهدوی.

اما در مورد حرکت اسارت حضرت زینب به کوفه و شام :حضرت زینب- سلام الله علیها-مسئولیت های زیادی داشتند .در حقیقت یکی از مسئولیت‌های شان حمایت از حجت خدا بود به این معنا که امام زمان خودشان را باید حفظ می‌‌کردند .به عنوان مثال در کوفه وقتی ابن زیاد می‌خواست به ایشان تعرض کند حضرت زینب –سلام الله علیها- نگذاشتند، و فرمودند:«والله لا افارقه »به خدا قسم من از ایشان جدا نمی شوم اگرخواستیدامام  سجاد- علیه السلام- را بکشید باید من را هم بکشید .بعد ابن زیاد ملعون گفت :شگفتا از این پیوند خویشاوندی که دوست دارد من او را با علی بن الحسین بکشم یعنی همانجا هم می‌خواستند این حادثه را تحریف کنند و می خواستند این حادثه عظیم را خویشاوندی جلوه دهند.

ویزگی دیگری که خانم رضی به آن اشاره کرد:عبادت حضرت زینب-سلام الله علیها-  بود،حضرت زینب در کنار این سختی ها به عبادت بسیار توجه داشتند حتی عبادت های مستحبی .ایشان از قرآن درس گرفتند. قرآن می فرماید : هدف از خلقت جن و انس عبادت پروردگار است. عبادت به معنای اطاعت است .مثلاً در آنجایی که قرآن فرموده: «فاذکرونی اذکرکم» خانمی که  به عنوان یک زن در خانه آشپزی می‌کند می تواند نیت کند برای حفظ کانون مقدس خانواده و این خودش می‌شود اطاعت از پروردگار و نمونه‌ای از ذکر عملی .گرچه مهمترین ذکر نماز است ولی همه کارها می تواند ذکر خدا باشد. یکی از عبادت های ویژه حضرت زینب-سلام الله علیها- در شب عاشورا که مثال‌زدنی هست ،از فاطمه بنت اسد نقل شده که حضرت زینب مرتب در محراب عبادت بودند ،استغاثه میکردند ،

امام سجاد در وصف حضرت زینب – سلام الله علیها- می‌فرمایند: حضرت زینب در مسیر کربلا همه نماز هایشان را می‌خواندند. در مسیر کوفه به شام .حتی در بعضی از منازل نشسته نماز می خواندند به خاطر شدت گرسنگی و ضعف .خلاصه این ویژگی حضرت زینب آنقدر برجسته بود که امام حسین –علیه السلام- فرمودند :یا اختاه ،ای خواهر من ،مرا در نافله شبت فراموش نکن.

ویژگی بارز دیگری که در زندگی حضرت زینب –سلام الله علیها- برجسته هست،صبر ایشان هست .رضی در پایان درباره این وژگی گفت:در زیارت حضرت زینب آمده ،ملائکه آسمان از صبر تو به شگفت آمده‌اند .

مخصوصاً در ماجرای کربلا وقتی که ابن زیاد می خواهد به حضرت زینب زخم‌زبان بزند، میگوید: کیف رایت صنع الله باخیک و اهل بیته ؟چگونه میبینی کار خدا را با خودت و اهل بیتت  یعنی این کار کار خدایی است و در حقیقت می‌گوید دیدی خدا چه بلایی به سرتان آورد که حضرت در جواب فرمودند: ما رایت الا جمیلا.