استاد حوزه و دانشگاه در ابتدا ضمن تسلیت ایام فاطمیه به تاریخچه فدک و غصب آن اشاره نمود و گفت: فدک دهکدهای حاصلخیز بود که یهودیان در آن زندگی میکردند. پسازآنکه پیامبر صلیالله علیه و آله در جنگ خیبر، منطقه خیبر و قلعههای آن را فتح کرد، یهودیان ساکن در قلعهها و مزارع فدک نمایندگانی نزد پیامبر فرستادند و به تسلیم و مصالحه راضی شدند، بنابراین فدک بدون جنگ به دست پیامبر اسلام افتاد. اما خلیفه اول آن را غصب کرد.
آقای خوشفر با معرفی خطبه فدکیه حضرت زهرا سلامالله علیها بهعنوان یکی از نابترین سخنان باقیمانده از ایشان به بررسی محتوای آن پرداخت و گفت: حضرت زهرا سلامالله علیها در خطبه فدکیه ضمن تأکید بر حق قانونی خود مسائلی چون توحید، نبوت، معاد، احکام، قرآن، وضعیت عربستان پیش از بعثت، فعالیتهای پیامبر صلیالله علیه و آله و علی بن ابیطالب علیهالسلام برای گسترش و تثبیت اسلام، فتنهها، غدیر خم، عهدشکنی مردم، ماجرای سقیفه و مخالفت با نص صریح قرآن را تبیین نمود.
استاد حوزه و دانشگاه در پایان به بیان تقسیمبندی مؤلفههای تشکیلدهنده خطبه فدکیه پرداخت و اظهار داشت: خطبه فدکیه ازنظر محتوا به دو نوع مؤلفه ساختاری و مؤلفه موضوعی تقسیم میشود. محل بحث ما مؤلفههای ساختاری خطبه فدکیه است که میتوان به 4 نوع توصیف قرآن، استدلال به آیات قرآن در اثبات نافرمانی مردم آن دوران، استفاده و اقتباس از آیات و جملات ناظر به آیات قرآن و نه خود آیات قرآن، تقسیم کرد.