کرسی آزاد اندیشی خرید کالای ایرانی؛ موانع و راهکارها مدرسه علمیه الزهرا س اصفهان

شناسه محتوا : 31939

1399/03/18

تعداد بازدید : 343

  • : اصفهان
  • : اصفهان
  • : فاطمه الزهرا س
  • : آقای حیدری
  • : آقای بصیری
  • : آقای راعی

چکیده دیدگاه ارائه‌کننده
مسئله دیروز، امروز و فردای ایران اقتصاد است که به لحاظ سیاسی الگوی خاص خودش را دارد؛ اما مقوم اقتصاد نیست؛ اگر در نظام اقتصادی، سیاست میثاق سیاسی را ملاک می داند؛ ولی در قرآن کریم بر اساس آیه 60 سوره انفال «واعدوا لهم ما استطعتم من قوة و من رباط الخیل ترهبون به عدو الله و عدوکم» مبنای ما باید قاعده نفی سبیل باشد؛ و کلمه «ترهبون» نیز به بازدارندگی اشاره می کند؛ در سال 1374 هجری شمسی بدون جنگ و تحریم تورم پنجاه‌درصدی در کشور ایجاد شد؛ دلیل آن‌هم خصوصی سازی کارخانه های ذوب‌آهن، پلی اکریل، فولاد مبارکه و ... بود؛ در آن زمان تفکر خصوصی-سازی تاچر در انگلستان اجرا می شد؛ این مبنا در ایران نیز در دوران هاشمی، خاتمی و روحانی ادامه یافت؛ در شهریور سال 83 13 هجری شمسی اولین تحریم از سوی آژانس بین المللی انرژی هسته ای علیه کشور آغاز شد؛ اکنون نیز به گفته یکی از تولیدکنندگان داخلی در حوزه مصرف ده ها مغازه دریکی از خیابان های تهران لباس های ترک می فروشند.
چکیده دیدگاه منتقد
حدود صد و نود کشور قانون های FATF را پذیرفته اند؛ آیا می توان گفت که همه آن ها می خواهند زیر سلطه استکبار باشند؟ امروزه اقتصاد جهانی برای کشورها سهم تعیین کرده است که یا محترمانه یا با فشار جنگ در این مسیر حرکت می کنند؛ زمانی اقتصاد کشور ما پیشرفت خواهد کرد که بتوانیم با دنیا علم، سرمایه و کالا مبادله‌کنیم؛ حال اگر به خاطر تحریم ها نتوانیم با دیگر کشورها تعامل کنیم آیا اقتصاد کشور پیشرفت می کند؟ ما هنگامی می توانیم به استقلال اقتصادی برسیم که علاوه بر حفظ نخبگان داخلی، اندیشمندان خارجی را نیز جذب کنیم؛ اقتصاد کشور به همین فن‌سالارها نیاز دارد و درصورتی‌که بالاترین تخصص را داشته باشند، باید در رأس امور قرار بگیرند.
نتایج دیدگاه موافق
1.    باید برای کمک به کشور کالای ایرانی خرید؛ زیرا پیشرفت کشور مدیون خرید کالاهای ایرانی است؛
2.    حمایت به معنای خرید کالای ایرانی نیست؛ بلکه منظور حمایت از دستاوردها و منابع ایران اسلامی است؛ این هدف به یک فرهنگ جهادی نیازمند است؛ مشابه آنچه در جهاد سازندگی و دفاع مقدس صورت گرفته است؛
3.    خرید کالای ایرانی اعتمادبه‌نفس تولیدکنندگان را افزایش می¬دهد؛
4.    خرید کالای ایرانی موجب خروج از رکود و به¬کارگیری نیروی جوان است.
نتایج دیدگاه مخالف
1.    با توجه به اینکه کالای ایرانی به‌اندازه کافی مرغوب نیست؛ مردم نمی¬توانند به آنچه نیاز دارند در بازارهای داخلی دست یابند.
2.    بازار، بازار رقابتی است؛ ما نمی‌توانیم رقابت کنیم؛ به¬همین دلیل تولیدکننده داخلی برای اینکه قیمت را کاهش دهد؛ کیفیت را پایین می¬آورد؛ زیرا مردم قدرت خرید ندارند.
3.    کالاهای تولیدشده در ایران باسلیقه مردم هماهنگ نیست؛ زیرا مردم کالاهای لوکس را می¬پسندند؛ اما تولیدکننده داخلی در حال حاضر فقط کالاهای قدیمی خود را تولید می¬کند.
جمع‌بندی داور
به نظر می رسد نگاه مخالف بحث آرمان گرایانه است و نگاه موافقان بحث واقع گرایانه است؛ بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) «منصف کسی است که آرمان ها را می بیند و به  سمت واقع پیش می رود» دولت‌ باید زمینه تولید مطلوب داخلی را فراهم کند؛ مقصود از کالای داخلی اعم از کالایی است که همه قطعاتش داخلی یا مونتاژ داخل باشد؛ هرچند باید تلاش کرد تا گردش تولید داخلی نسبت به همه قطعات تقویت شود؛ پس‌خرید کالای داخلی هرچند نسبت به کالای خارجی کیفیت پایین داشته باشد، برای حفظ نظام اقتصادی کشور واجب است؛ البته افزایش کیفیت کالاهای داخلی نیز برای حفظ نظام ضروری است.
کلیدواژه ها: کالای ایرانی، اقتصادی، استقلال، کالای لوکس، فن‌سالار.
 

مطالب مرتبط