كرسي آزاد انديشي اشتغال زنان در جامعه؛ آری؟ خیر؟ در مدرسه غديريه شيراز

شناسه محتوا : 31564

1398/11/19

تعداد بازدید : 293

  • : فارس
  • : شيراز
  • : غديريه
  • : آقاي مرتضی کوهی
  • : خانم زهرا مرحمتی
  • : آقاي جوادنيري

چکیده دیدگاه ارائه‌کننده
 ازآنجا ما در یک کشور اسلامی زندگی می کنیم باید در همه زمینه ها ازجمله اشتغال زنان از اصول و قواعد فقهی متناسب با دین پیروی کنیم؛ بر اساس مبانی اسلامی برای یک زن تربیت فرزند در اولویت است؛ ازاین‌رو باید آموزش های تخصصی تربیت فرزند ارائه گردد؛ هم چنین زنان باید مهارت-های زندگی و مهارت های شغلی را فرابگیرند. اشتغال زنان با دین اسلام منافاتی ندارد؛ حتی درصورتی‌که زن سرپرست خانواده باشد و یا شغل زن باروحیه او سازگار باشد، اسلام اشتغال زن را جایز می¬داند؛ اما تأکید می¬کند که موازین اسلامی و اخلاقی در محیط کار و خانواده رعایت شود.
اشتغال زنان از دیرباز وجود داشته است؛ اما مسئله مهم در دنیای امروز اولویت بندی و برنامه ریزی در محیط خانه و کار است زیرا تنها در این صورت است که اشتغال زنان نه با دین منافات دارد و نه بنیان خانواده را مختل می سازد؛ حتی در بسیاری از موارد باعث رشد اجتماعی و افزایش اعتمادبه‌نفس در زنان می شود؛ نتیجه مهم دیگرش این است که فرزندان این مادران در جامعه انسان های موفق تری هستند.
چکیده دیدگاه منتقد
لزوم اشتغال زنان از نگاه دینی و ملی بر همگان آشکار است؛ اما اشتغال زنان، جامعه کنونی را مختل ساخته است؛ باروی کار آمدن اندیشه¬های فمینیستی، سرمایه¬داران نیز به انتخاب نیروی کار ارزان از میان زنان می اندیشند؛ ازاین‌رو باید به نکات زیر توجه کرد.
1.    زنان به عرصه کار وارد نشوند، زیرا خانه¬داری نوعی اشتغال است؛
2.    با ورود زنان به عرصه کار، آمار بیکاری در مردان افزایش‌یافته است؛
ازاین رو، باید به بازار کار مردان توجه شود؛ وقتی درصد بیش تری از کارمندان نهادهای دولتی و غیردولتی را زنان تشکیل می دهند، از یک‌سو مردان بیکار می شوند و از سوی دیگر خواهان ازدواج با زنان شاغل‌اند؛ زنان شاغل نیز حاضر به ازدواج با مردهای بیکار نیستند؛ درنتیجه سن ازدواج بالا می رود و سرانجام آمار ازدواج کاهش می یابد؛ حتی زنان شاغل متأهل نیز فرصت ندارند که فرزندان سالم و صالح تربیت کنند؛ زیرا آن ها بیشتر وقت خود را در محیط کار سپری می کنند و با خستگی به منزل می-آیند که در روحیه اعضای خانواده اثر منفی می گذارد؛ در این  هنگام فضای خانه آکنده از مهر  و عطوفت نمی شود و به دنبال آن ناهنجاری های اجتماعی افزایش می یابد؛ بنابراین اشتغال زنان نه‌تنها ما را به استقلال اقتصادی و رفاه اجتماعی نزدیک نمی کند، بلکه به پدیده هایی چون طلاق، ازدواج سفید، افزایش سن ازدواج، زندگی های مجردی و ... می¬انجامد.
نتایج دیدگاه موافق
فواید اشتغال زنان:
1.    افزایش رشد اجتماعی زنان و فرزندان؛
2.    کمک به اقتصاد خانواده و کاهش اختلافات خانوادگی در زمینه اقتصادی؛
3.    افزایش اعتمادبه‌نفس؛
4.    فعالیت زنان در شغل‌های مختص زنان ازجمله مامایی، پرستاری و...؛
5.    پررنگ شدن نظم و برنامه‌ریزی در زندگی.
نتایج دیدگاه مخالف
آسیب های اشتغال زنان
1.    افزایش بیکاری مردان؛
2.    تعهد نداشتن مرد در قبال پرداخت نفقه و ...؛
3.     افزایش تمایل مردان به ازدواج با زنان شاغل؛
4.     افزایش طلاق؛
5.     نبود فرصت کافی برای تربیت فرزندان سالم و صالح.
جمع‌بندی داور
می دانیم که گاه اشتغال زنان آسیب های جبران‌ناپذیری بر پیکره خانواده، فرد و اجتماع وارد می¬کند؛ از سویی امروزه دشمن با شعارهای مختلف ازجمله استقلال مالی زن، به دنبال از بین بردن فرهنگ دینی و متزلزل کردن بنیان خانواده است، ازاین‌رو باید ندای اسلام و رهبر معظم انقلاب را لبیک گفت وزندگی خانوادگی و تربیت فرزند را در اولویت قرارداد؛ اما گاه زنان سرپرست خانواده مجبورند در کنار خانه داری بیرون از منزل نیز کار  کنند که ازنظر اسلام جایز است؛ اما باید در زمینه اشتغال زنان فرهنگ‌سازی شود و نظام آموزشی نیز تغییر کند؛ به این صورت که شغل های مختص زنان و مردان تفکیک گردد، وزنانی که شرایط خاص دارند (مثلاً سرپرست خانواده هستند) با رعایت موازین دینی و اخلاقی در شغل مختص زنان؛ فعالیت کنند. از طرفی خانه داری زنان نیز نوعی شغل محسوب می شود زیرا اشتغال فقط در محیط بیرون اتفاق نمی افتد؛ گاهی زنان سرپرست در کنار خانه داری فعالیت-هایی مثل بافندگی و... نیز دارند و از این  راه به اقتصاد خانه کمک می کنند و این نیز نوعی اشتغال است.
کلیدواژه ها: اشتغال زنان، خانواده، اولویت، تربیت فرزند، طلاق.
 

مطالب مرتبط