كرسي آزادانديشي جمعیت، افزایش یا کاهش ؟ در مدرسه علميه حضرت زینب س

شناسه محتوا : 31426

1398/11/01

تعداد بازدید : 269

استان: کردستان؛ مدرسه علمیه: حضرت زینب (سلام‌الله علیها). استاد¬ ارائه¬کننده: خانم میرزایی؛ منتقد: خانم شجاعی¬مهر؛ استاد داور: خانم حیدری.
  • : كردستان
  • : سريش آباد
  • : حضرت زینب س
  • : خانم میرزایی
  • : خانم شجاعي مهر
  • : خانم حیدری



چکیده دیدگاه ارائه‌کننده
در سال های اخیر رشد جمعیت کاهش‌یافته است و خانواده ها بیش تر به تک فرزندی روی آورده اند؛ تک فرزندی آسیب ها و مشکلات فراوانی برای خانواده و اجتماع ایجاد می¬کند؛ مانند تربیت نادرست فرزند و پرتوقع شدن او؛ همه سیاستمداران براین باورند که افزایش رشد جمعیت می¬تواند به افزایش تولید کمک شایانی کند؛ هم¬چنین بزرگ¬ترین قدرت یک جامعه نیروی انسانی آن جامعه است؛ پس افزایش جمعیت، اگر همراه با کارآمد بودن افراد و استفاده از نیروی جوان و جدید باشد می¬تواند سبب پیشرفت جامعه شود.
چکیده دیدگاه منتقد
در معیارهای توسعه و پیشرفت، یکی از فرعی¬ترین شاخه¬ها جمعیت است؛ افزایش جمعیت در کشورهای توسعه‌یافته عامل رشد و توسعه و در کشورهای درحال‌توسعه عامل عقب¬ماندگی است؛ طبق نظریه مالتوس، رشد منابع انسانی به-صورت تصاعد هندسی و رشد منابع غذایی به¬صورت تصاعد حسابی است که در تأمین منابع غذایی برای نیروی انسانی مشکل¬آفرین است؛ پس افزایش جمعیت به زیان کشورهای درحال‌توسعه هست و باید کنترل شود.
نتایج دیدگاه موافق
عامل جمعیت از زمان¬های گذشته موردتوجه سیاست¬مداران و دانشمندان اقتصادی، اجتماعی و فلسفی بوده و جمعیت شناسان در این مورد دارای آرای مختلفی هستند؛ عده¬ای از آنان جمعیت را عامل پیشرفت اقتصادی و مولّد ثروت می¬دانند؛ پس باید برای پیشرفت اقتصاد و افزایش ثروت و رفاه عمومی، جمعیت جامعه افزایش داشته باشد.
نتایج دیدگاه مخالف
 اندیشمندان اقتصادی و اجتماعی، افزایش بی¬رویه جمعیت را باعث افزایش فقر و کاهش سطح رفاه می¬دانند و مخالف افزایش جمعیت هستند؛ بنابراین باید اذعان نمود که طرفداران افزایش رشد جمعیت معمولاً رهبران نظامی و پیروان مکاتب و مذاهب هستند؛ از طرفی افزایش رشد جمعیت درزمینه بهداشت و سلامت نیز می¬تواند مشکلاتی را برای سلامتی مادران و نوزادان ایجاد کند.
جمع¬بندی داور
در جوامع امروزی ارائه آموزش¬های لازم جهت کنترل و تنظیم خانواده برای همه مردم ضروری است تا افزایش و کاهش جمعیت در سطح خرد از طریق خانواده و در سطح کلان از طریق جامعه قابل‌کنترل باشد؛ به‌عبارت‌دیگر افزایش جمعیت همچون سیلی مخرب است؛ اما همین سیل مخرب می¬تواند با ذخیره شدن در پشت سدهای بزرگ باعث رشد کشاورزی شود؛ بنابراین سیاست¬های کنترل جمعیت در ایران باید به¬گونه¬ای باشد که رشد جمعیت به میزان مطلوب برسد.
کلیدواژه¬ها: جمعیت، خانواده، فرزند، تربیت، فقر، توسعه.
 

مطالب مرتبط