تحولات حوزه زنان در عراق با تمركز بر مركز مطالعات زنان دانشگاه بغداد
جنبش زنان يا فمينيسم از دير باز فعاليتهايي در تمامي كشورهاي دنيا دارد، يكي از اين كشورها، عراق است. در اين كشور فعاليتهاي زنان از حكومت عثمانيها تا به امروز فراز و فرودهاي فراواني داشته است و با توجه به اقبال حكومتهاي بر سر كار آمده در اين كشور، فعاليتهاي شدت و ضعف داشته است. نقطه عطف تاريخي جنبش زنان در عراق به زمان حكومت ملك فيصل اول بر ميگردد كه خدمات شاياني در سطح ملي و فرا ملي انجام داده است؛
در زمان حكومت نظام ديكتاتوري بعث، جنبش زنان افول كرده و صرفا به خاطرحفظ ظاهر در مجامع بين المللي، فعاليتهايي، آن هم در چارچوب تاييدي اين نظام، صورت ميگرفته است. بعد از سقوط نظام بعث در سال 2003م، حرج و مرج داخلي و سايه سنگين اشغال شدن كشور عراق توسط نظاميان آمريكا، و از طرفي در گيريهاي حزبي و طائفي، جنبش زنان، بار ديگر شاهد پيشرفتهاي خاصي نبود تا زماني كه حكومت مركزي عراق بر سر كار آمده و با توجه به ملحق بودن كشور عراق به تعهدنامههاي بين المللي حقوق بشري و زنان، جنبش زنان فعاليتهاي خود را در سطح ملي و فرا ملي از سر گرفت. در اين راستا وزارت امور زنان و چندين نهاد و سازمان و موسسه، خاص مسائل زنان تاسيس شد؛ يكي از اين موسسات علمي_پژوهشي، مركز مطالعات زنان دانشگاه بغداد است كه در سال 2015م، كار خود را با حمايت مستقيم سازمان ملل متحد و وزارت امور زنان كار خود را شروع كرد.
دستآوردهاي علمي منتشر شده از اين مركز در سطح ملي و فرا ملي، گوياي اين امر است كه نظام فكري نويسندگان مقالات از نظريههاي فمينيستي بهره برده، و فعاليتهاي اجتماعي شان نيز گوياي اين مطلب است.
- : سطح3
- : مطالعات اسلامي زنان
- : قم
- : قم
- : قم - قم - پژوهشکده زن و خانواده