مستشرقان و اعجاز قرآن
ديدگاه مستشرقان در مورد معجزه بودن قرآن به دو دسته كلي موافق و مخالف اعجاز قرآن تقسيم مي شود:
ديدگاه مستشرقان موافق در سه بعد اعجاز بياني: فصاحت و بلاغت قرآن ، اعجاز علمي : رازگويي هاي علمي قرآن كه مطابق علوم تجربي بوده و در زمان نزول آيات كسي از آنها اطلاع نداشته است ، واعجاز تشريعي : اثبات ناتواني مردم از آوردن قوانيني مشابه قوانين قرآن قابل طرح است.
بسياري از مستشرقان اعم از انگليسي ، فرانسوي ، آمريكايي و ... ، فصاحت و بلاغت قرآن را پذيرفته اند و بيان قرآن را نوعي معجزه مي دانند. اخبار علمي كه در قرآن درباره علم جنين شناسي ، زمين شناسي و كرات آسماني بيان كرده ، همگي به تاييد دانشمندان مستشرق معاصر و غير معاصر رسيده است. همچنين قوانين و احكام قرآن به نظر بسياري از مستشرقان مانند جرج ولز مطابق با قوانين عصر حاضر بوده و قابل پيروي و عمل مي باشند كه از نشانه اعجاز تشريعي قرآن كريم است. جمع آوري متون ادبي براي مبارزه با قرآن و ساختن سوره هاي جعلي از مهم ترين شبهات مستشرقان در مورد اصل اعجاز قرآن است كه همه ي آن ها به نوعي تقليد از قرآن بوده و از نظر معنا ، پوچ و بي مفهوم هستند.
اشكال اختلاف قرائات در قرآن به معناي اثبات آزادي قرائات در قرآن توسط گلد زيهر مستشرق يهودي ، ادعاي تحريف قرآن به زياده و نقصان توسط بلاشر و كازانوفا از ديگر شبهات مستشرقان در مورد اصل اعجاز قرآن است.
در مورد ابعاد مختلف اعجازقرآن مانند اعجاز سلامت متن ، اعجاز اخبار از غيب و اعجاز علمي و بياني آن شبهات مختلفي از سوي مستشرقان بيان شده است كه همه ي اين شبهات چه در اصل اعجاز قرآن و چه در ابعاد مختلف آن با بررسي دقيق آيات و منابع اسلامي قابل رد مي باشند.
واژگان كليدي:استشراق ، اعجاز ، اعجاز بياني ، اعجاز تشريعي ،اعجاز علمي
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : اصفهان
- : اصفهان
- : النفيسه