راهکارهای قرآنی مقابله با اضطراب
گر چه بشر متمدن در ساية علم و دانش توانسته است بر بسياري از مشكلات خود فائق آيد ولي نمي توان منكر اين حقيقت شد كه به تناسب رشد روز افزون علوم بشري،سير صعودي بيماريهاي روحي و رواني، تشنج و اضطراب دروني نيز رو به افزايش است. بنابراين انسان متجدد بيش از انسان سنتي به آرامش نيازمند است.در اين باره روان شناسان راهكارهايي را پيشنهاد كرده اند ولي پيش از آن در آموزه هاي ديني با نگاهي عميق به اين مقوله توجه شده است.
از آنجائيكه انسان موجودي چند بعدي است و نفس يا روان انسان در هر يك از اين ابعاد مي تواند دستخوش تاثير و تاثّر شود، دين كنش و واكنش هاي نفساني بشر را در ابعاد مختلف اعتقادي، اخلاقي، اجتماعي و طبيعي مد نظر قرار داده است.ضعف ايمان از جمله مهمترين عوامل اعتقادي در ايجاد فشار رواني است كه راهكار دين براي مقابله با اين عامل طرح مباحثي چون قضا و قدر، مظاهر آيات آفاقي و انفسي و ياد مرگ است.علاوه بر عقيده رفتارهاي انسان نيز نقش موثري در شكل دهي شخصيت و روان دارد، لذا يكي از گام هاي اسلام در جهت تحقق بهداشت رواني، آموزه هاي عملي در كسب فضائل و دوري از رذائل اخلاقي است.
از سوي ديگر انسان موجودي اجتماعي است و ناگزير در طول عمر خود تعاملات زيادي با اطرافيان و جامعه دارد كه از ديدگاه اسلام رعايت هنجارهايي مثل صله رحم، دستگيري از نيازمندان و امر به معروف و نهي از منكر سبب اصلاح روابط در جهت كاهش فشار رواني مي شود.بعد ديگري كه ميان آموزه هاي دين براي نيل به آرامش روان به چشم مي خورد راهكارهاي رواني (ذهني و بينشي) مانند واقع بيني و مقايسه نزولي در مقابل منفي نگري و مقايسه صعودي است.
آخرين جنبه اي كه قرآن و روايات معصومين عليهم السلام بدان پرداخته اند، توجه به عوامل طبيعي و جسماني مثل سير و سياحت و توجه به نقش تغذيه و بهداشت و خواب مناسب است.
- : سطح3
- : تفسير و علوم قرآن
- : فارس
- : گراش
- : الزهراء«س»