شروط ضمني مستلزم اسقاط يا انتقال حقّ از زوج به زوجه در عقد نكاح (از ديدگاه فقهي – حقوقي)
چكيده:
از ميان شروط ضمن عقد نكاح، برخي از آنها مستلزم اسقاط يا انتقال حقي از زوج ميباشند من جمله: شرط حق طلاق، شرط عدم ازدواج مجدد، شرط حق تعيين مسكن و شرط حق تحصيل و اشتغال زوجه. لذا از جهت اين كه حق به دو دسته حق عام «حكم» و حق خاص تقسيم ميشود و هر يك از اين حقوق از جهت قابليت اسقاط و انتقال، ويژگي مختص به خود را دارا ميباشند، نوع حق مشروط عليه در صحت و يا عدم صحت اين شروط تأثيرگذار ميباشد.
مثلاً: در شرط حق طلاق كه ادله عقلي و مدلول التزامي برخي از ادله نقلي دلالت بر حق بودن طلاق به معناي عام «يعني همان حكم بودن» ميكند، اين ويژگي اجازه انتقال و يا اسقاط حق طلاق را از زوج سلب ميكند و تنها در صورتي كه وكالت را در امر طلاق جائز و مباشرت زوج را از شروط صحت طلاق ندانيم، درج اين شرط در قالب حق وكالت طلاق به زوجه در ضمن عقد جائز ميباشد. هر چند كه عدم سازگاري ماهيت وكالت زوجه در طلاق با آن چه شارع در مقام جعل عقد وكالت لحاظ كرده، اين وكالت را محل تأمل و اشكال ميكند.
ازدواج مجدد نيز از اين جهت كه به تصريح فقها در برخي اوضاع اجتماعي تكليفي براي مردان به حساب ميآيد در زمرة حقوق عام و غيرقابل اسقاط واقع مي شود. شرط اسقاط آن از زوج به سلب حكم اباحه يا تحريم حلال كه جزء شروط نامشروع است، باز مي گردد. و تنها در صورتي مي توان اين شرط را پذيرفت كه تغيير حكم اباحه، توسط عنوان ثانوي شرط را مصداق تحريم حلال ندانيم.
در حق مسكن نيز كه تأمين حق استمتاع زوج، تسلط وي را بر تعيين مسكن به عنوان حق به معناي خاص براي او ايجاد ميكند، از آن جايي كه مصلحت خود زوج در اعطاء اين حق لحاظ شده، اين حق در زمرۀ حقوق قابل انتقال قرار مي گيرد زيرا يكي از ويژگي هاي حق عام و غير قابل انتقال لحاظ مصلحتي فراتر از مصلحت صاحب حق مي باشد.
- : سطح3
- : فقه و اصول
- : تهران
- : ري
- : حضرتعبدالعظيم«ع»