حجت الاسلام و المسلمین دکتر مرتضی جوادی آملی ریاست بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء، با حضور در نخستین همایش ملی «بررسی آراء و اندیشه های تفسیری آیت الله العظمی جوادی آملی» به ایراد سخنرانی پرداختند.
وی در سخنان خود با اشاره به جایگاه برتر قرآن کریم در میان دیگر کتاب های الهی، بیان داشت: قرآن کریم، کتاب سعادت همه جهانیان است و به حقیقت جای دارد که خداوند را برای ارزانی این نعمت بزرگ مورد حمد و ستایش قرار دهیم، این کتاب، سیّد کتب و جامع همه ی کتاب های الهی است که توسط پیامبر اعظم که درود و سلام ما بر ایشان باد به دست بشر رسید و تنها ائمه اطهار علیهم السلام مفسر حقیقی و عِدل قرآن کریم هستند که همواره در راه سعادت بشر کوشیدند.
وی تاکید داشت: اگر بخواهیم از مرگ جاهلی نجات پیدا کنیم باید از حیات قرآنی بهره مند شویم که بحمد الله به برکت تفسیر گرانقدر «تسنیم» این میسر شده است؛ از آغازین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی، جامعه با تفسیر موضوعی آیت الله العظمی جوادی آملی آشنا شد که این آشنایی تا به امروز ادامه دارد و به برکت تلاش های ایشان و نظام اسلامی، قرآن از مهجوریت خارج شد و به صحنه جامعه، انقلاب و نظام آمد و احیاء شد و این پرچم، 40 سال است که در دستان آیت الله العظمی جوادی آملی برافراشته است که ثمره این مجاهدت، تفسیر 80 جلدی تسنیم است.
فاضل فرهیخته حجت الاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجت پورمدیر مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران با مد نظر قرار دادن شخصیت آیت الله العظمی جوادی آملی بیان نمودند:شخصیت آیت الله جوادی آملی برای همه ارادتمندان درسآموز است ایشان همه دانشها را در حد توان بشری آموختند؛در چند رشته تخصص دارند و تخصص ها را در خدمت قرآن به کار گرفتند.عسل مصفی و شیرین تفسیر را در زمینه تفسیر ترتیبی و موضوعی ارائه دادند و قراردادن این ظرفیت عظیم برای همه کسانی که مدعی پیگیری علم هستند درسآموز است که انسان تا کجا می تواندسیر کند.این علم آموزی با سلوک معنوی همراه بوده است.در این راه اگر یاری خدا نباشد دستاورد آن جز تکرار علم نیست ؛ تا مجاهدت برای خدا نباشد لنهدینهم سبلنا راه نمیافتد.
در بخش دوم همایش(بعدازظهر)جناب آقای دکتر همایون همتی-فوق دکترا از دانشگاه بیلفد آلمان -با بیان سخنانی به بررسی اندیشه های تفسیری آیت الله العظمی جوادی آملی پرداختند.
دکتر همتی مسئول سابق رایزنی ایران و آلمان و دارای مدرک فوق دکترا از دانشگاه بیلفد آلمان و استاد در دانشگاههای اروپا و ایران در ابتدا از مسئولان برگزارکننده همایش تشکر کردند و گفتند : هر چند بسیار دیر برگزار شده است و در حق استاد حضرت آیت الله جوادی آملی دام ظله العالی کوتاهی شده است؛ چون شاگردان و حوزه های علمیه نتوانستند شخصیت برجسته ایشان را به محافل علمی معرفی کنند.و در ادامه بیان کردند تجلیل از ایشان تجلیل از علم، معرفت، فضل و معنویت است. گرچه با روحیه معنوی که ایشان دارند ذره ای نیاز به این کارها ندارد و همیشه ما را از این کار نهی می کردند. ولی وظیفه ماست.
زمنجنیق فلک سنگ فتنه می بارد؛ در حالی که از در و دیوار فتنه وارد می شود ما باید آثار آیت الله جوادی آملی را بخوانیم و آنها را محور بحث و درس قرار دهیم.توفیقات ایشان شگفت انگیز است در طول تدریس خود و تربیت شاگردان با اخلاق کریمانه و تواضع مثال زدنی است.صبوری ایشان در محور درس چنان بود که گاهی شاهد بودم طلبه ای از مسیر ادب خارج می شد ایشان با متانت به آهستگی به او پاسخ می داد پیش از این که به علم ایشان استناد کنیم باید گفت بزرگی امثال ایشان این است که خودشان از علمشان بزرگ ترند، علمشان حجاب ایشان نشده است. همه یافته هایشان را در مسیر حق طلبی قرار داده اند و خالصانه به دیگران منتقل می کنند.
دکتر همتی در معرفی شخصیت علمی حضرت آیت الله جوادی آملی اشاره کردندکه احاطه و تسلط علمی بی بدیل ایشان بر فلسفه ملاصدرامورد اذعان همگان است و ایشان قابل مقایسه با اندیشمند ان چه غربی و چه داخل کشور نیستند. تسلط ایشان بر متون ابن عربی و ملاصدرا به گونه ای است که به نظر من اگر خود ملاصدرا هم زنده شود نمی تواند به خوبی و روانی و تسلط ایشان مطالب را بیان کند.
استاد فرهیخته دانشگاه در ادامه در مورد گفتگوهای علمی خود با حضرت استاد و حظ های معنوی که بواسطه آن شامل حالشان می شد سخن گفتند.و برای تکمیل بحث کار ارزشمندی را که آیت الله جوادی آملی در باب براهین اثبات خدا انجام داده اند را شرح دادند.