البرز- هشتگرد- کرسی آزاد اندیشی با موضوع: «رسالت طلاب در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب»

شناسه خبر : 78766

1398/04/09

تعداد بازدید : 316

البرز- هشتگرد- کرسی آزاد اندیشی با موضوع: «رسالت طلاب در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب»
معاون پژوهش حوزه علمیه خواهران کریمه اهل بیت فاطمه معصومه (س) از برگزاری کرسی آزاد اندیشی با موضوع: « رسالت طلاب در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب » از نوع طلاب در مدرسه علمیه خبر داد.

به گزارش سرکار خانم نعمتی معاون پژوهش  حوزه علمیه فاطمه معصومه هشتگرد البرز  از برگزاری کرسی آزاد اندیشی با عنوان رسالت طلاب در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب  در این مدرسه خبر داد .

رهبر معظم انقلاب به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب افق پیش روی انقلاب را در قالب بیانیه ای ارائه دادند. گام اول انقلاب تاسیس و تثبیت،گام دوم تحول بنیادین فرهنگی تربیتی و گام سوم جهانی سازی انقلاب است. جامعه اسلامی حول محور ولایت فقیه حرکت که طلاب نقطه اتصال میان مردم و امت هستند. برخی سرفصل های گام دوم انقلاب شامل سرگذشت چهل ساله انقلاب، چالش های دیروز و امروز، توصیه هایی در راستای ایجاد تمدن نوین اسلامی است.

حال این پرسش مطرح است که نقش طلاب در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب چیست؟ در پاسخ به شبهات باید گفت فعالیت های طلبه منحصر به خود او و خانواده اش نمی شود بلکه طبق آیه نَفر (توبه/122) شامل تمام  مسلمین می شود. حضرت آقا در رابطه با دین گریزی امروز مردم می گویند که پا منبر بودن مردم و پرداخت وجوهات شرعی آنان عکس این مطلب را می رساند. و این که ایمان مردم در گذشته بیشتر بوده صحیح نیست چون طبق بیانات ایشان هنگامی که شیخ فضل الله نوری به دار آویخته شد حضور مردم کم رنگ بود اما امروز مردم در مراسم تشیع طلاب یا شهدا حضور پرشوری دارند و این به علمی شدن دین در میان انان باز می گردد.

در رابطه با عدم مراجعه مردم به طلاب طبق سخن پیامبر (ص) در خطبه 108 نهج البلاغه علما باید طبیب دوّار باشند. در رابطه با پاسخ به شبهات از سوی طلاب، باید گفت که شیخ طوسی رسالت تشکیل حوزه را پاسخ به شبهات زمان خود می داند و امام صادق (ع) می فرمایند که کسی که زمان خویش را بشناسد جریانات مشتبه بر او شبیه خون نمی زند.(کافی ج1 ص27) در خصوص اقتصاد، رهبر معظم در بیانیه دارند که اقتصاد هدف جامعه اسلامی نیست هرچند راه رسیدن به هدف است.

در رابطه با عدم وحدت جامعه روحانیت، باید گفت طبق فرمایش امام خمینی (ره) برخی از طلاب شامل عمامه های آمریکایی و انگلیسی می شوند و در واقع عنوان طلبه را ندارند و در جبهه دشمن قرار دارند. استقلال ملی به معنای آزادی ملت از زورگویی سلطه گران جهانی است و به معنای زندانی کردن سیاست و اقتصاد کشور در میان مرزها نیست.

برخی انتقادات وارده بر این موضوع به شرح ذیل است:

1.اولین گام طلبه طبق حکمت 73 نهج البلاغه خودسازی است سپس در حد وسع خود «لا یکلف الله نفسا الا وسعها»(بقره/286) خانواده سازی است. پس طلبه در همین حد می تواند بیانیه را اجرایی کند. پس طلاب حداکثر نقش گفتمان سازی و تبیین بیانیه را در جامعه دارند.

 2. ثمره های انقلاب اسلامی باید افزایش ایمان و دینداری در میان مردم باشد این در حالی است که اگر طلاب مؤثر بوده اند پس چرا مردم دین گریز شده اند. این در حالی است که قبل از اتقلاب ایمان مردم قوی تر بود.

 3. طلبه باید از حفظ قداست و جایگاه مردمی برخوردار باشد تا رسالت هدایتگری را در بستری که با برقرای آرامش طبق آیه «هو الذی انزل سکینة فی القلوب المؤمنین» (فتح/4) همراه است به انجام رساند؛ این در حالی است که در جامعه حاضر، روحانیون نقش پیشاهنگی جامعه را به دلیل عدم جایگاه و بستر مناسب ندارند.

 4. دین گریزی مردم جامعه که ناشی از فراگیر شدن سبک غربی بنا بر فردگرایی است سبب شده است که طلاب اثرگذاری لازم را در جامعه جهت تربیت دینی مردم نداشته باشند. از سویی این امر به عدم بستر سازی مناسب در حوزه های علمیه نیز بازمی گردد زیرا حوزه­ها آموزش محورند و از سویی محتواهای آموزشی متناسب با شرایط کنونی جامعه ساماندهی نشده اند.

 5. رسالت اصلی طلبه مطابق با سوره احزاب آیه 39 برطرف کردن شبهات، بدعت ها و خرافات از بستر جامعه است اما حجم آنها در جامعه آنقدر زیاد است که طلبه به تنهایی توانایی انجام آن را ندارد.

6. سرفصل اصلاحات اقتصادی در بیانیه گام دوم قابل پذیرش است اما به شرط وجود وحدت و یکپارچگی در میان مردم و روحانیون و مسئولین؛ اما سردمداران حکومتی که غالبا از طلاب هستند این انسجام را ندارند.

 7. شعار ما استقلال، آزادی جمهوری اسلامی است. اما رییس قوه مجریه که لباس روحانیت و طلاب را بر تن دارد عملا با معاهدات اخیر ما را مستعمره قرار می دهد. از سویی وقتی می گوییم استقلال پس ارتباط با سایر کشورها همچون روسیه برای چیست؟

1.طلاب در صورت انجام رسالات خود مقبولیت کسب می کنند.

2. طلاب باید با توجه به اوضاع نابسامان اقتصاد در رونق اقتصادی نقش داشته و کارآفرین باشند.

3. طلاب باید آتش به اختیار باشند و نیاز به پشتوانه نیست. اول باید خود تغییر کنیم تا جامعه را تغییر دهیم.

4.معنای استقلال قطع رابطه با سایر کشورها نیست.

5. طلاب باید در راستای تحقق بیانیه تشکیلاتی عمل نمایند.

6. بستر را خود طلاب با همت و تلاش می توانند فراهم آورند.

7. طلاب خود باید جایگاه مناسب را با عمل صالح در جامعه پیدا کنند.

8. طلاب باید از مسئولان فراهم آوری بستر مناسب برای فعالیت را طلب کنند.

نظرات دیدگاه مخالف در این خصوص به شرح ذیل می باشد :

1.واقعیت جامعه کاملا قابل لمس است خصوصا حضور ناکارامد و مضر قشر روحانی به عنوان مسئول.

2.دیدگاه مردم نسبت به تمام روحانیون، عمل جهادی بدون تشویق است.

3. از سویی طلابی که در رسالت خود کم می گذارند نیز تنبیه نمی شوند. پس آنها نقش مؤثری ندارند.

4.روحانیون جامعه عالمان بدون عمل هستند همانند عدم حضور آنها در راهپیمایی ها

5.بدون پشتوانه مالی امکان کار طلاب وجود ندارد.

6. توقع از مسئولین فراهم آوری بستر مناسب تبلیغ و فعالیت طلاب است.

7. طلاب مهارت لازم بابت تحقق بیانیه را ندارند.

انقلاب اسلامی گام اولی دارد که برای ما با الگوی کامل جهت اجرای گام دوم است. پس باید گام اول را فهم کنیم. گام اول انقلاب، سال 42 آغاز شد و در سال 57 به نتیجه رسید. در فضایی که سخنرانی و حرف از جهاد زدن ممنوع و شرایط و بستر مناسبی از لحاظ اقتصادی فرهنگی سیاسی برای آنان فراهم نبود و جامعه در خفقان شدید قرار داشت. پس ویژگی و فعالیت های طلاب آن زمان، می تواند الگوی مناسبی برای طلاب حاضر واقع شود.

این در حالی است که بیانیه حرف عادی نیست بلکه یک اعلامیه است همانند اعلامیه امام خمینی (ره)، اما در آن زمان مشخص نبود که این اعلامیه چگونه با آن شرایط سخت در تمام جامعه نشر داده میشد. اما بیانیه حاضر به راحتی در دسترس است و کسی ما را تحت تعقیب قرار نمی دهد فقط باید تبیین گردد. خود سازی به معنای، تلاش در خود سازی با سرعت بیشتر است. و این در صورتی است که بار مسئولیت بر دوش ما باشد.

مخاطب بیانیه همه مردم هستند و ما طلاب، رهبر مردم هستیم پس باید همه در کنار هم باشیم. مقبولیت طلبه اول باید در خانواده بعد با تلاش و فعالیت همراه با بار علمی و جذاب و .. در اجتماع باشد. گرایش نسبت به طلاب به دلیل رفتار نا مناسب خود آنها کم شده است اما گرایش به دین در تمام دنیا بیشتر شده است.

 مشکلات حکومتی ما از جانب مسئولین به مسئله انتخابات باز میگردد. پس باید طلاب در این امر نقش سازنده ایفا کنند. هرکس کارکند نتیجه آن را دریافت می کند. مقابله با شبهات باید باشد تا سبب رشد شود. در خصوص اقتصاد باید این پویش طبق بیان رهبری از خانه ها شروع و به جامعه بیاید. در خصوص واردات و صادرات نیز جهت ورود و خروج ارز امری واجب است اما باید برنامه ریزی شده و سازندهی شده باشد.

اخبار مرتبط