نشستی با عنوان «دنیا گرایی براساس خطبه 82 نهج البلاغه» در مدرسه علمیه فاطمیه زرند برگزار شد.
حجت الاسلام انصاریان در این نشست با اشاره به اینکه این خطبه به دلیل کوبندگی به غراء نام گرفته است، اظهار داشت: معنی این خطبه این است که: «چگونه خانه دنیا را توصیف کنم که ابتداى آن سختى و مشقت، و پایان آن نابودى است. در حلال دنیا حساب، و در حرام آن عذاب است. کسى که ثروتمند گردد فریب مى خورد، و آن کس که نیازمند باشد اندوهناک است و تلاش کننده دنیا به آن نرسد و به رها کننده آن روى آورد. کسى که با چشم بصیرت به آن بنگرد او را آگاهى بخشد و آن کس که چشم به دنیا دوزد کور دلش مىکند.
وی افزود: حضرت علی(ع) در خطبه ۸۲ نهجالبلاغه حدیثی با این مضمون که «فی حلالها حساب و فی حرامها عقاب؛ حلال دنیا حساب دارد و حرامش عقاب» آمده است که نشان از حساب و کتاب دقیق اعمال انسان در این دنیا دارد.
ایشان بیان کرد جهتگیری کلی این حدیث توجه دادن به این نکته است که انسان موجودی مسئول است و اعمال و کارهای او باید بر اساس معیارهایی باشد که خالق او برایش تعیین کرده است و نمیتواند بیپروا و آزاد به هر کاری دست بزند و نیازهای خود را از هر طریقی و به هر قیمتی تأمین کند و تصور کند به خاطر اعمالش جوابگو نیست و مورد محاسبه واقع نمیشود. انسانی که در راه کمال قرار گرفته است باید ظاهر و باطن و غذای جسم و روح او پاک و طیب باشد ؛ چراکه درآمد حرام و تغذیه از مال ناپاک مانع و سد راه تعالی و تکامل او است.در مسیر کمال نه تنها درآمد حرام انسان، کیفر و مجازات دارد بلکه حتی درآمد حلال او نیز مورد حساب و کتاب قرار می گیرد؛ چراکه صرف این که درآمدی حلال باشد موجب سلب مسئولیت از انسان نمیشود بلکه ادای حقوق الهی از این مال حلال مانند خمس و زکات و انفاق در راه خدا و تأمین مخارج لازم خانواده و امثال آن نیز مورد پرسش قرار میگیرد.
وی با اشاره به اینکه مؤمن باید هوشیار باشد که صرف در آمد حلال انسان در چه راهی باید باشد، اعلام کرد: منظور از حساب مال حلال این بوده که باید مواظب باشیم که درآمد حلال انسان مؤمن در راه حرام و نامشروع و یا در مسیری بر خلاف دین و رضای الهی مصرف نشود.
ایشان در ادامه اظهار داشت: این مهم از جمله موضوعاتی است که انسان نسبت به آن مسئول است و به همین دلیل در این سخن نورانی امیر مؤمنان (ع) نسبت به اهمیت دادن به آن هشدار داده شده است.
وی افزود: حضرت در بخش دیگری از این خطبه به پندآموزی و پندگیری از گذشتگان تأکید دارد، آنانکه از آفات و بلاها دورشان داشتند اما فراموش کردند، زمان طولانی به آنها مهلت دادند، نعمتهای فراوان بخشیدند، از عذاب دردناک پرهیزشان دادند و وعده هایی بزرگ از بهشت جاویدان به آنها دادند، اما پند نگرفتند.
در اخر ایشان برای مطالعه بیشتر، کتاب های رسالت اخلاق در تکامل انسان نوشته سید مجتبی موسوی، اخلاق ناصری و زیبایی های اخلاق نوشته حسین انصاریان معرفی نمود.