به گزارش معاونت پژوهش مدرسه علمیه الزهرا(س) گرگان نشست علمی با عنوان « نقش مدارا در تحکیم روابط زوجین از دیدگاه آیات و روایات» برگزار گردید.

گلستان- نشست علمی« نقش مدارا در تحکیم روابط زوجین از دیدگاه آیات و روایات»

شناسه خبر : 156292

1403/12/19

تعداد بازدید : 8

گلستان- نشست علمی« نقش مدارا در تحکیم روابط زوجین از دیدگاه آیات و روایات»
مدارا از جمله مفاهيمي است كه در رشته¬هاي متفاوت علمي به آن پرداخته مي¬شود. اين مفهوم در رشته هاي علوم انساني مانند علوم اجتماعي، علوم سياسي، روانشناسي، الهيات، فلسفه و... بررسي مي شود.

به گزارش معاونت پژوهش مدرسه علمیه الزهرا(س) گرگان نشست علمی با عنوان « نقش مدارا در تحکیم روابط زوجین از دیدگاه آیات و روایات» برگزار گردید.
در این نشست خانم ماندگار محتاج از دانش آموختگان سطح سه و عضو انجمن پژوهش این مدرسه به ارائه مطالب خویش در این موضوع پرداخت.
وی گفت: مدارا از جمله مفاهيمي است كه در رشته
¬هاي متفاوت علمي به آن پرداخته مي¬شود. اين مفهوم در رشته هاي علوم انساني مانند علوم اجتماعي، علوم سياسي، روانشناسي، الهيات، فلسفه و... بررسي مي شود.
با توجه به نگاه مقدس اسلام به کانون خانواده و اهمیت و جایگاه والای خانواده در رشد و پرورش فرد و به تبع آن جامعه، ایدئولوژی اسلامی اهمیت فراوانی به تحکیم بنیاد خانواده داده زیرا تحکیم این نهادموجب تعالی فرد وجامعه شده وانسان‌هارا به کمال و تعالی می‌رساند. دین مبین اسلام راه‌ها و روش‌های متنوع و فراوانی برای تحکیم این بنیان ارائه داده است که مدارا و گذشت، فداکاری و روابط حسنه بین اعضای خانواده و از همه مهم‌تر بین زوجین از مهم‌ترین مصادیق این راهکارهاست. مدارا در خانواده، كليد اساسي در رشد و تحكيم خانواده است. اين واژه در لغت به معناي خودداري و دفع كردن رفتارهاي بد ديگران با نرمخويي و رفتار سازگارانه است.
دانش آموخته سطح سه مدرسه گفت:  از متون ديني فهميده مي
¬شود كه مدارا و خوشرفتاري با ديگران در اسلام، يك اصل و فرهنگ است و آيات و روايات بر آن تأكيد زيادي دارند. رفتار بر اساس مدارا و نرمش در تكميل ايمان مؤثر است و اجر فراواني براي آن بيان شده است.
رکن مهم مدارا صبر کردن و بالا بردن تحمل در زندگی می باشد. مدارا به یک معنی همان تحمل است که در لغت به معنی تاب آوردن، صبر کردن، قدرت پذیرش مشکلات وناراحتی است و این که زوجين اگر در مواجهه با اختلافات، گذشت و نرمش را به كار گيرند و روحيه عذرپذيري را در خود تقويت كنند، از بروز خطراتي كه خانواده را تهديد مي
¬كند و براي جامعه ايجاد مشكل مي¬كند، جلوگيري مي¬نمايند. به كار بستن صفت ياد شده، افزون بر فوايد مادي، آثار معنوي زيادي از جمله پايداري ايمان و رسيدن به اجر و پاداش خواهد داشت. گشايش مشكلات زوجین در سايه مدارا و گذشت قابل حل است و افزايش روزي، و تحكيم بنيان خانواده را در پي خواهد داشت».
وی ادامه داد: از آثار رفق و مدارا در روابط زوجین در سه سطح می تواند مورد بررسی قرار گیرد.
- مدارا در روابط اخلاقی همواره سبب تقویت روابط زناشویی بوده و سازگاری زوجین را افزایش می
¬دهد، گذشت و احترام و تکریم نسبت به همسر که شامل مواردی همچون: سلام کردین به یکدیگر، استقبال از شوهر، رعایت ادب در برخورد با یکدیگر و... که از مصادیق مدارا در روابط اخلاقی محسوب می¬شود، باعث می-شود پیوند بین زوجین مستحکم گردد. در مقابل اگر در زندگي زناشویی، رفق و مدارا حاكم نباشد؛ آسیب-هایی چون: تندي و خشونت، لجاجت، سوءظن، تکبر و غرورر و...  سراسر زندگي را فرا خواهد گرفت؛ چرا كه در طول زندگي مشترك، موارد فراواني يافت می¬شود كه رفتار و گفتار همسر، مطابق ميل انسان نيست در و صورت عدم مدارا، اختلافات مي¬تواند زمينه¬اي براي بروز آسیب¬های اخلاقی و و درگيري ميان زوجین باشد. این در حالي است كه با رفق و مدارا مي¬توان بسياري از اختلافات را حل كرده، آرامش را در محيط خانواده حاكم نمود.
وی ادامه داد: در روابط بین زوجین، بحث عاطفی، جایگاه بسیار مهمی دارد. مدارا در روابط عاطفی بین زوجین می
¬تواند آثار همچون: عشق و محبت، آرامش و طمانینه و معاشرت بالمعروف (رفتار نیک) را به دنبال داشته باشد که سبب می¬گردد زن و شوهر بیش از پیش نسبت به یکدیگر احساس علاقه کنند. اما در مقابل، عدم مدارا در  روابط عاطفی بین زوجین، آسیب¬هایی همچون: طلاق عاطفی، بی¬توجهی به نیازهای جنسی و نشوز را به دنبال دارد. این آسیب¬ها نه تنها سبب از بین رفتن روابط زوجین می¬شود بلکه آسیب¬های بی شماری برای سایر افراد خانواده به همراه دارد.
خانم محتاج در مورد مدارا در زمینه اقتصادی گفت:  مسائل اقتصادی از مهمترین مسائل در خانواده می
¬باشد». مدارای زوجین در زمینه¬ی اقتصادی می¬تواند آثاری همچون: قناعت و افزایش رزق و روزی را به دنبال داشته باشد. در جامعه¬ی امروزی که مشکلات اقتصادی به طور گسترده گریبان¬گیر خانواده¬ها شده است، وجود مدارا بین زوجین و افراد خانواده ضروری است. چرا که عدم مدارا در این زمینه می¬تواند سبب بروز آسیب¬هایی همچون: سوء مدیریت، دنیازدگی، ثروت¬اندوزی، مصرف¬گرایی، تجمل¬گرایی و ولخرجی گردد، که هر کدام به تنهایی می¬تواند سبب تزلزل روابط زوجین و از بین رفتن بنیان خانواده شود.