به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مدرسه علمیه فاطمیه ابهر کرسی آزاد ندیشی با موضوع موانع معروف زایی و منکر زدایی در محیط حوزه ،با حضور سرکار خانم موق استاد و پژوهشگر حوزه در تاریخ 14 اسفند 1403 در مدرسه علمیه فاطمیه ابهر برگزار شد.
استاد موثق در ابتدا گفت : امر به معروف و نهی از منکر را از اصول ایمانی هر فرد شمرد ،و به دلیل رویکرد عقلانی این امر مهم، برای آن شروط و مقرراتی نیز وضع کرده اند. با توجه به منابع پنج شرط را برای امر به معروف و نهی از منکر بیان کرده اند. اولین گام شناخت معروف و منکریعنی علم آمر به معروف بودن آنچه بدان امر می کند و علم ناهی به منکر بودن آنچه از آن نهی می کند، زیرا اگر چنین نباشد، ممکن است روندی معکوس رخ دهد؛ یعنی امر به منکر و نهی از معروف شود. به همین دلیل حتی ظن غالب نیز در مقام علم نمی نشیند و مجوز اقدام بلکه آمر باید مطمئن و یقین داشته باشد. گام دوم منکر آماده واقع شدن یا در حال وقوع باشد؛ مانند آن که ببیند، آلات شرب خمر مهیا شده است. در این مورد، ظن غالب در مقام علم می نشیند و می توان بدان التفات کرد.
ایشان در ادامه به تبیین گام سوم و چهارم پرداخت و گفت : آمر یا ناهی، علم یا ظن قوی به تأثیر گفتارش داشته باشد؛و اگر می داند که تاثیری نخواهد داشت ، واجب نیست. در این که در صورت عدم تأثیر امر به معروف و نهی از منکر نیکو است یا خیر، دو نظر وجود دارد. برخی آن را به منزله دعوت به اسلام دانسته اند، حال آنها بپذیرند یا نپذیرند و برای آن نیکویی و حسنی در نظر گرفته اند. برخی نیز آن را قبیح دانسته و آن را عبث و بیهوده می دانند.
استاد حوزه در بیان اینکه چگونه باید در محیط حوزه معروف زایی و منکر زدایی شود گفت : ابتدا ما باید خودمان را مزین به اخلاق نیکو کنیم تا بتوانیم اثر ار باشیم و دو اینکه شیوه های امر به معروف را بشناسیم و از زیاده روی خودداری کنیم و مهم تر اینکه زمان شناس خوبی باشیم و با مهربانی و دوستی امر به معروف و نهی از منکر داشته باشیم.
در پایان نشست طلاب نقد هایی داشتند که بیان کردند و استاد پاسخ دادند.