نشست علمی با عنوان "یادنامه علمی شیخ عبدالکریم زنجانی(ره)

یادنامه علمی شیخ عبدالکریم زنجانی(ره)

شناسه خبر : 153573

1403/02/12

تعداد بازدید : 9

یادنامه علمی شیخ عبدالکریم زنجانی(ره)
عبدالکریم زنجانی (۱۳۰۳–۱۳۸۸ قمری) عالم شیعه و از مبلغان اتحاد اسلام بود

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مدرسه علمیه فاطمیه ابهر : به مناسبت گرامی داشت روز معلم و در راستای معرفی سطح علمی حوزه ها برای مبلغین، جهت تبلیغ پذیرش حوزه های علمیه ، واحد پژوهش مدرسه علمیه فاطمیه(س) نشست علمی با عنوان "یادنامه علمی شیخ عبدالکریم زنجانی(ره)"روز چهارشنبه 12اردیبهشت 1403در مدرسه علمیه فاطمیه ابهر برگزار شد.

حجت الاسلام و المسلمین مهرانفر؛ استاد حوزه و دانشگاه در ابتدای سخنان خود ضمن گرامیداشت مقام اساتید به شخصیت علمی شیخ عبدالکریم زنجانی (ره) اشاره کرد و گفت: عبدالکریم زنجانی (۱۳۰۳–۱۳۸۸ قمری) عالم شیعه و از مبلغان اتحاد اسلام بود.زنجانی تحصیلات ابتدایی و بخشی از دروس حوزوی را در زنجان گذراند و برای ادامه تحصیل به شهر تهران و سپس روانه نجف شد. و در آنجا زیر نظر سید محمدکاظم یزدی، میرابوطالب یزدی، محمدکاظم خراسانی و شیخ الشریعه اصفهانی طی کرد. زنجانی برای ایجاد اتحاد بین ملت‌های مسلمان به کشورهای بسیاری سفر کرد و دیدارهای متعددی با چهره‌های معروف جهان اسلام داشت. او نوه دختری میرزا عبدالواسع مجتهد زنجانی بود.

استاد مهرانفر در مورد فعالیت علمی شیخ عبدالکریم زنجانی(ره) گفت: زنجانی حوزه‌های علمیه و فقه شیعه را نیازمند توسعه، پویایی، ارتباط با مجامع علمی دنیا و توجه به عرصه‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی می‌دانست و توجه به تَهذیب اخلاق را گمشده جامعه اسلامی. او معتقد بود که ولایت حاکم جامع‌ُ الشرایط در راستای ولایت معصومین قرار دارد، در عین حال حاکمان را بی‌نیاز از مشورت نمی‌دانست. شیخ عبدالکریم زنجانی، پس از این‌که اجتهاد خود را از قربانعلی زنجانی دریافت کرد، به نجف رفت و از سید محمدکاظم طباطبایی و سید محمد فیروزآبادی نیز اجازه اجتهاد دریافت کرد. در فلسفه چنان متبحر شد که طه حسین او را ابن‌سینای زمان نامید. تألیفات زیادی از او در رشته‌های فقه، اصول، فلسفه، تفسیر، رِجال حدیث و دیگر رشته‌ها به‌جامانده است.

ایشان در ادامه در حیطه فعالیت سیاسی شیخ گفت: زنجانی متهم گردید که نفوذی انگلیس در حوزه علمیه است؛ ازاین‌رو منزوی گردید. اختلاف نظر او با آیت‌الله بروجردی در کیفیت مدیریت حوزه و تبلیغ تشیع، منجر به قطع کامل ارتباط او با حوزه علمیه قم شد.نابسامانی و انحطاط جامعه اسلامی دغدعه اصلی شیخ زنجانی بود. وی برای برون رفت از این مشکلات، راه‌کارهایی را در نظر داشت. در ادامه به برخی از این نظریات اشاره می‌شود: لزوم پویایی حوزه: محققان معتقدند که زنجانی یکی از عوامل مشکلات جامعه اسلامی را جمود فکری حوزه‌های علمی و پژوهشی می‌دانست و جو حاکم بر جوامع اسلامی را مخالف آزادی اندیشه می‌دانست. او معتقد بود که فقهای شیعه تحت تأثیر فقهای اهل‌سنت، از پرداختن به امور مربوط به دنیا و شئون حکومت اجتناب کردند. وی نگاه منفی حوزه‌ها به فلسفه را عامل ضعف علمی جهان اسلام می‌دانست.

استاد حوزه در مورد شاخصه های سیاسی مسئولین از نگاه عبدالکریم زنجانی گفت : از شاخص‌های سیاسی جامعه مطلوب حضور افراد شایسته در مسئولیت‌های سیاسی، اجتماعی و نظامی  و نظارت بر مسئولان توسط مردم و حکومت عنوان کرده و حاکمان سیاسی را نیازمند مشورت مردم می‌دانست.

 در پایان استاد مهرانفر به معرفی آثار شیخ عبدالکریم زنجانی(ره) پرداختند.

0رای ثبت شده
فرم ثبت نظر