بیان آفات حافظه و برخی از اثرات آن
به گزارش معاون پژوهش مدرسه علمیه زینب کبری سلام الله علیها نشست پژوهشی به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی با حضور کتابدار مدرسه خانم سمیه شورابی برگزار شد.
خانم شورابی در ابتدا به مناسبت هفته کتاب و کتاب خوانی ، کتاب شیوه های موفقیت در تحصیل را به طلاب معرفی نمود و به بیان بخشی از این کتاب در مورد آفات حافظه پرداخت.
وی در بیان آفات حافظه اظهار کرد: یکی از مسائلی که موجب ضعف و آفت حافظه محسوب می گردد، خود ارضایی می باشد که اثراتی را به دنبال دارد .
خانم شورابی در مورد اثرات خود ارضائی بیان کرد: از جمله اثرات خود ارضایی عبارت است: از ضعف اعصاب، جوانهایی که مبتلا به خود ارضائی هستند بعد از مدت زمان بسیار کوتاهی مبتلا به ضعف اعصاب می شوند همچنین کمی حافظه و لرزش دست، سستی کمر و بی اشتهایی است .
هم چنین وی در ادامه افزود: یکی دیگر از آثار خود ارضائی رنگ پریدگی است و سستی و ضعف زیاد، خواب رفتن اعضاء بدن بر اثر بیحسی و بی حالی اثرات خود ارضائی می باشد و از همه مهم تر قطع نسل است که گاهی افرادی که به این ناراحتی مبتلا هستند وقتی ازدواج می کنند از فرزند محروم می شوند.
خانم شورابی در بیان آفت دیگر حافظه اظهار کرد: دروغگویی یکی دیگر از آفات حافظه است که امام صادق علیه السلام فرمودند: «خداوند به انسان دروغگو اعانتی نمی کند، مگر اینکه یاری او این است که حافظه دروغگو را کم می کند »[1]
وی ابزار نمود: ترک گناه یکی دیگر از عوامل آفت حافظه است که در آیه 269 سوره بقره می فرماید:« ومن یوتی الحکمه من یشاء و من یوت الحکمه فقد اوتی خیرا کثیرا» علم فضل خداست و اگر به کسی برسد خیر کثیر به او رسیده است و علم و فضل خدا به کسی که گناهکار است طبعا نمی رسد هم چنین در روایت آمده است: یکی از علما حضور حضرت علی علیه السلام مشرف شد و گفت: من حافظه ام ضعیف شده حضرت فرمود: گناه نکن زیرا دانش فضل خدای متعال است و فضل و لطف خدا به کسی که گناهکار باشد نمی رسد.[2]
خانم شورابی در پایان از دیگر آفات حافظه گفت: موسیقی از دیگر عوامل آفت حافظه است. از جمله اثرات موسیقی عبارت است عدم تعادل عصبی و از دست دادن توانائیهای فکر است و همچنین ایجاد سستی و کاهلی در مغز و حافظه می شود. موارد دیگری هم می باشد که آفات حافظه است که بیان آن را به جلسه ای دیگر موکول می کند.