در این نشست آقای آقایی با اشاره به احادیثی که بر زیارت امام حسین علیه السلام از دور و نزدیک تاکید دارد، اهمیت آسیب شناسی پدیده پیاده روی اربعین را ضروری دانست و گفت: آسیب شناسی پدیده های فرهنگی می تواند ما را در رفع این آسیب ها و جلوگیری از گسترش آن بسیار کمک نماید. اصولا امور مثبت میتواند دچار آسیب شود و هرچه امری فراگیرتر باشد بحث آسیب شناسی آن از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود.
وی با تعریف بحث آسیب شناسی و ذکر اهمیت آن، آسیب هایی که می تواند همایش بزرگ و مردمی پیاده روی اربعین را دچار چالش کند در شش زمینه دسته بندی کرد و رفع این آسیب ها و جلوگیری از گسترش آن را، زمینه ساز استحکام فرهنگ عاشورا و معرفت بخشی نسبت به امام حسین علیه السلام دانست.
حجة الاسلام آقایی یکی از آسیب ها را کم توجهی به بحث معرفتی و توجه بیشتر به ابعاد عاطفی و احساسی واقعه عاشورا و اربعین دانست و گفت: اصل بحث اربعین شناخت مقام امام و اهمیت پیروی از ایشان است. تاکید بیش از حد بر حضور در یک مکان مشخص و در یک زمان مشخص، بعد فرا زمانی و فرامکانی امام را تحت الشعاع قرار داده و باعث ازدحام و شلوغی بیش از حد در زمان و مکان خاصی می شود، و این در حالی است که ما معتقدیم امام بر عالم احاطه دارد و سلام ها و زیارت ها را از دور و نزدیک می شنود و پاسخ می دهد.
ایشان از دیگر آسیب های همگانی شدن پیاده روی اربعین را فضای تبلیغی بدون کنترل، کمرنگ شدن مراسمات اربعین داخل کشور، حضور ارگانهای غیر مرتبط در مراسم اربعین و ایجاد نارضایتی در بین مخاطبان این ارگان ها، عدم رشد متناسب امکانات جهت پذیرایی مثل درمانگاه یا بیمارستان و ایجاد مشکل برای زائران، رقابتی شدن ،آماری شدن و تجملاتی شدن پذیرایی ها در بین موکب داران و مانند آن دانست و گفت: با افزایش جمعیت زائران و حضور اقشار مختلف در همایش بزرگ پیاده روی اربعین باید تلاش ها جهت نزدیک شدن به هدف اصلی که همانا ایجاد معرفت نسبت به مقام و منزلت امام حسین علیه السلام و اهداف قیام ایشان است، افزایش یافته و با شناخت آسیب هایی که رسیدن به این اهداف را تحت الشعاع قرار می دهد راهکارهایی جهت رفع این آسیب ها به کار گرفته شود.
وی کنترل فضای تبلیغی مراسم اربعین را مورد تاکید قرار داد و گفت با توجه به گستردگی مکان و جمعیت زیاد حاضر در این مراسم باید به شکل گیری و فضاسازی های فرقه های انحرافی نیز توجه ویژه شود زیرا این گروه ها با تبلیغات خود می توانند عقاید انحرافی خود را تبلغ نمایند. بر همین اساس و با توجه به آسیب هایی که می تواند این حماسه عظیم را دچار مشکل کند برنامه ریزی دقیق و توجه به ابعاد گسترده آن، و شناسایی روش های موثر در جهت تحقق اهداف برگزاری این همایش ضروری و اجتناب ناپذیر است و باید مورد توجه همه زائران مخصوصا آن هایی که در برپایی موکب ها و فراهم نمودن زمینه شرکت مردم تلاش می کنند قرار گیرد.
لازم به ذکر است این نشست با همکاری مدارس علمیه: فاطمه الزهرا سلام الله علیها ورزنه، صالحات فولادشهر، حضرت نرجس خاتون سلام الله علیها دولت آباد، فاطمه الزهرا سلام الله علیها نائین، و الزهرا دهاقان، به مناسبت نزدیک شدن به اربعین حسینی و برگزاری مراسم پیاده روی اربعین برگزار شد.