قرآن مجید از زن به عنوان آرامش و سکون برای انسان یاد میکند.زنان بالاترین نقش را درکیان خانواده بر عهده داشته و مهمترین نقش را در تربیت فرزندان به عنوان افراد اجتماع دارند. با تمام این اوصاف با وجود نقش زنان در خانواده، نمیتوان حضور ایشان در جامعه را انکار کرد. نمونههای بارز زنان فعال در اجتماع در صدر اسلام شخصیتهای برجستهای همچون حضرت فاطمه سلامالله علیها و حضرت زینب سلام الله علیها میباشند که در طول تاریخ تأثیرگذار بودند. زن مسلمان باید با توجه به شرایط اجتماعی پیرامون خود و رعایت شئونات اسلامی در عرصههای مختلف در جامعه به ایفای نقش بپردازد. لکن در مقابل جهت پیشگیری از آسیبهای حضور زنان در جامعه باید به تقویت نهاد خانواده که خود عامل سازندگی، تحکیم و سلامت جامعه میباشد؛ کوشا بود و در این مسیر با الگودهی و آگاهی بخشی به زنان جامعه باید تلاش کرد؛ چرا که این امر در سالم سازی جامعه مؤثر است.
در این جلسه که در مورخ 26 اردیبهشت ماه 1403 برگزارشد. یکی از طلاب خواهر به نمایندگی از گروه موافق و یک نفر هم به نمایندگی از گروه مخالف به ارائه ادله خود پرداختند و در پایان جلسه استاد داور، علاوه بر جمعبندی مباحث ارائه شده، راهکارها و پیشنهادهایی را در خصوص اشتغال زنان در جامعه اسلامی بیان داشتند.
دیدگاه گروه موافق:
- لزوم حضور زنان در بعضی از مشاغل خاص
- توجه به استقلال بانوان که در بعضی موارد حتی به عنوان یک نیاز تلقی میشود
- اشاره به نمونههای بانوان موفق در اجتماع با حضور فرزندان
دیدگاه گروه مخالف:
- کم رنگ شدن نقش مادری در خانواده،
- وقفهای که در دوران بارداری و زایمان در شغل مادر ایجاد میشود.
- باعث عدم پذیرش مجدد در همان شغل یا سمت میشود.
و در پایان استاد داور پس از شنیدن نظرات گروه موافق و مخالف در پایان جلسه بیان داشتند که در طول تاریخ همیشه زنان در موارد مختلف چه از جنبه مثبت و چه از جنبه منفی تأثیرگذار بودهاند. ایشان بر اساس آمار سال ۱۳۹۹ به بیان این نکته پرداختند که فقط ۱۸٪ زنان در ایران شاغل هستند و نیاز به شاغل بودن زن در جامعه را میتوان از جنبههای مختلف اجتماعی، اقتصادی و روانی مطرح کرد.
این استاد حوزه و دانشگاه همچنین با اشاره به تأثیر منفی اشتغال به کار و تحصیل زنان در فرزندآوری و تمایل به فرزندآوری که از آن تحت عنوان بحران خاموش نام برده میشود و خود سبب پیری جمعیت است؛ به بیان راهکارهايی پرداختند که توسط دولت قابل اجراء بوده و میتواند عامل تشویق زنان به فرزندآوری باشد که از جمله آن راهکارها عبارت بودند از:
۱- بیمه زنان خانهدار که تا حدودی اجرایی شده است.
۲- گسترش آموزشهای مجازی در حیطه خانواده و تقسیم کار در خانه
۳- گسترش دورکاری در زمینه کارهایی مثل تایپ، پژوهش، حسابداری و...
۴- پیشنهاد به کارخانجات برای اینکه مواد اولیه در اختیار خانمها قرار دهند؛ تا خانمها در منزل کار تولید و مونتاژ کالاهای مورد مورد نیاز کارخانهها رو انجام دهند